Pátek, 29. března 2024

Nebojte se plastové plotovky - Vkusné, praktické a ekologické řešení

Na první pohled těžko rozeznáte, zda byl konkrétní plot, ale třeba i stůl, vyroben z plastových prken a latí či ze dřeva.
Nebojte se plastové plotovky - Vkusné, praktické a ekologické řešení
Nebojte se použít lehké plotové základy z recyklovaného plastu, plastová prkna, latě a sloupky. Jako všechny plastové výrobky mají téměř neomezenou životnost, nehnijí, jsou nenasákavé a odolávají dřevokazným houbám a hmyzu. A navíc i dobře vypadají! Na první pohled těžko rozeznáte, zda byl konkrétní plot, ale třeba i stůl, vyroben z plastových prken a latí či ze dřeva.

 

 

Přitom je tento materiál možné bez problémů řezat, vrtat, spojovat vruty a opracovávat normálními nástroji na dřevo či na kov. Navíc jsou takové výrobky lehké a práce s nimi je snadná. Jsou-li pak dodané v barevném provedení, jsou probarvené už ve hmotě a barvu tak není potřeba obnovovat, přičemž stále drží. A životnost plotovek z plastu je skutečně mimořádná. Právě proto se hodí pro nejrůznější typy oplocení, palisád, zábran, ale třeba i do protihlukových stěn.

 


K výrobě těchto výrobků jsou používané materiály, které se připravují pečlivou recyklací plastových odpadů, co by jinak skončily na skládkách. Konkrétně se recykluje odpad z komunálních, ale i průmyslových zdrojů. Používáním takových výrobků navíc aktivně podpoříte ekologicky významnou iniciativu, přičemž je tento materiál možné později recyklovat znova.



Plastové plotovky se vyrábí v tradičních tvarech jako masivní profily s přitažlivým vzhledem. Probarvení plastu přímo ve hmotě má mimořádnou odolnost proti povětrnosti a proto se i po létech vzhled profilů zásadně nemění. To samé platí i pro vlastnosti samotného plastu, konkrétně označeného pojmem TRAPLAST. Jedinou důležitou podmínkou při použití plastových plotovek pak je, abychom při montáži plotů používali pouze nekorodující spojovací prvky. Zajisté by na takovém plotu nevypadaly hezky korodující hlavy vrutů či šroubů s matkami.

 


Plastové plotovky jsou standardně dodávané v hnědé barvě, na přání je však možné zajistit i výrobu v šedé, cihlově červené, černé a třeba i zelené. Prodlouží se zde pouze dodací lhůta a výsledek nakonec dokonale ladí s barevností stavby a jejího nejbližšího okolí. Plotovky se vyrábějí v průřezu 78 x 21 mm s půlkulatou, tříhrannou či zkosenou hlavou, v průřezu 79 x 35 mm s půlkruhovým profilem a v průřezu 50 x 30 mm.

 


Z recyklovaných plastů se však kromě plotovek vyrábějí i další praktické výrobky. Plastová zatravňovací dlažba, plastové chodníky, obrubníky, přepravní palety, kabelové a odvodňovací žlaby, protihlukové stěny a plastové desky pro stavebnictví a zemědělství. Plastové plotovky pak doplňují i lehké plotové základy z plastu. Přitom největší předností všech těchto výrobků jsou opět mimořádná odolnost proti povětrnostním vlivům a jejich vynikající mechanické vlastnosti včetně snadného zpracování.

 


Například profil lehkého plotového základu navíc umožní dosáhnout libovolnou travní sekačkou až k plotu a posekat tak i místa, kam by jinak nebylo možné dosáhnout ničím jiným než sekačkou strunovou či rukou se srpem. Přitom pak pod plotem nic neporoste, ani jej však nikdo a nic nepodleze.

 


Konstrukcí je plastový plotový základ velmi jednoduchý a účelný. Podzemní část základu tvoří fixační žebro, které stabilizuje jeho polohu v terénu. Vzájemnému vychýlení jednotlivých dílů pak zabrání čelní zámky. A krycí křídla umístěná na obou podélných stranách základu vytvářejí plochy bez trávy a plevelů. Plastový plotový základ také brání vniknutí zemní vlhkosti do oplocení, pokud byste se přece jen rozhodli pro tradiční materiály. Zvýšená nadzemní část totiž zajišťuje, že jsou plotová pole uložena nad terénem a jsou tak před zemní vlhkostí chráněna.


Plastový plotový základ je možné použít při výstavbě pletivových a tyčkových plotů všech typů (včetně plastových) i při opravách a údržbě stávajícího oplocení. Základní rozměr plastového plotového základu je na délku 1,2 metru a každý takový díl váží jen 11 kilogramů při větší účinnosti a trvanlivosti a nižší pracnosti i ceně než u základu betonového.

Více informací Vám sdělí:

Transform a.s. Lázně Bohdaneč
Lázně Bohdaneč, Na Lužci 659
Tel: 466 921 068, 466 921 583

http://www.recyklace.cz
target=_blank>obchod@recyklace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů