Čtvrtek, 18. dubna 2024

Holešovští Romové si stěžují u vlády na město, radnice jim nechce odvézt zadarmo odpadky

Holešovští Romové si stěžují u vlády na město, radnice jim nechce odvézt zadarmo odpadky

HOLEŠOV - Úřad vlády obdržel od nevládní organizace Argo stížnost na město Holešov, pracovníkům této společnosti se nelíbí, že město nechce zaplatit kontejner na odvoz odpadů romským rodinám ze Školní ulice. Starosta města Zdeněk Janalík (ODS) agentuře Mediafax řekl, že stížnost vidí jako bezdůvodnou.

Ve Školní ulici žijí převážně Romové a ti po městu žádají, aby kontejner odvezlo město na své náklady. "Zásadně nesouhlasím s tím, aby město platilo tuto službu úzké skupině lidí na úkor ostatních obyvatel Holešova. Podobně jako všichni ostatní mohou i občané Školní ulice využívat popelnice a větší kusy jako jsou například pohovky či křesla pak mohou za úplatu odevzdat ve sběrném dvoře," uvedl k problému Janalík. Město podle něj nebude neustále dávat úzké skupině obyvatel nějaká privilegia údajně proto, že jsou jiní. "Podle mě jsou to stejní lidé jako všichni ostatní, a proto si musí jako každý jiný občan tuto službu zaplatit," dodal Janalík.

Starosta už na toto téma absolvoval jednání, a to i za účasti představitele vládní agentury na začleňování Romů. Vládní organizace dala městu Holešov za pravdu, Romům tak nezbývá než kontejner zaplatit. V opačném případě z ulice zmizí a obyvatelé Školní ulice si budou muset poradit jinak.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů