Čtvrtek, 28. března 2024

Pomsta: Rodině zavalili dům odpadky

Pomsta: Rodině zavalili dům odpadky

Chvalkovice na Hané - Kuriozní způsob řešení sporů si vybrali Romové. Dům ve Chvalkovicích zavalili hromadou pytlů s nepořádkem.

Černé igelitové pytle, rozbité láhve, papírové krabice. Takový nepořádek objevil pod svými okny Josef Holub z Chvalkovic na Hané, když přijel odpoledne domů.

„Sousedi mi řekli, že někdo přijel s Avií a binec vysypal. Když vyběhla z domu děcka a rozčilovala se, co si to dovolují, prý jim ještě vyhrožovali. Řekli holkám, že pokud nezavřou hubu, tak je půjdou uklidnit. Také měli říct, že dovezou další dva kontejnery,“ zlobil se se slzami v očích Holub.

Hromada odpadků se rozprostírá hned pod okny domku a původně zasahovala až do dveří, než pytle Holub s rodinou odsunuli kousek dál. Všechno viděli i sousedé. „Víme, kdo to byl. Přijeli dva bílí a jeden Rom z Vyškova. Toho jsme poznali,“ řekla sousedka Marta Kalová. Jméno viníka se ale říct zdráhala.

Ve Chvalkovicích v ulici zvané Želečská žije hned několik romských rodin. Domky jsou na venek vcelku upravené. Čistotou září i okolí. Sestříhaný trávník, vysekané křoviny. „Je to obecní pozemek a město se dobře stará. Na úklidu se podílíme i my,“ tvrdila Kalová a dodala, že hromada odpadků je nehezká a nehygienická a doufá, že ji město brzo odstraní.

A právě to je kámen úrazu. Městu se do toho moc nechce. „Starosta se tu nebyl ani podívat. Místostarosta bydlí nedaleko, a tak prošel jenom okolo. Nemůžeme otevřít ani okno, abychom necítili smrad z odpadků. Děti si nemůžou hrát před domem, aby se nepořezaly od střepů. Jestli to město neodklidí, tak vezmu kolečka, a odvezu hromadu o kus dál,“ vyhrožoval Holub.

Chtěli jsme podat trestní oznámení
Starosta se k případu staví vlažně. „Když mně někdo vysype nepořádek před dům, tak se to budu snažit odklidit sám. Je to asi na obecním pozemku. Ale stálo by to dost peněz. A ty nedáme na odklízení bince kvůli vyřizování účtů mezi romskou komunitou. Pokud identifikovali viníka, ať ho udají na policii,“ řekl starosta Ivanovic na Hané, pod které jako místní část Chvalkovice patří, Josef Lysák. A tak Holub zavolal policii. „Chtěli jsme podat trestní oznámení. Řekli nám ale, že to musí řešit město Ivanovice. Ani nenavštívili sousedy a nezeptali se jich na jméno viníka,“ zlobil se Holub.

Policie ale má jinou verzi. „Na místo přijela hlídka. Muž, který ani nebyl majitelem objektu, řekl, že pachatele zná, a že se s ním domluví. Uvedl, že ho sám požádá, aby odpadky odvezl. Proto policisté neprovedli šetření,“ sdělil mluvčí vyškovské policie Alois Gryc.

Dodal, že se případu budou dál věnovat. „Protože se muž prostřednictvím tisku znovu ozval, událost došetříme,“ slíbil Gryc. I ten uvedl, že Holub policistům sdělil, že by mohlo jít o mstu za dlužné peníze.

Holub se ale jakémukoliv náznaku o vyřizování účtů brání. „S nikým jsem nic neměl. Prý mu někdo dluží peníze, ale já ne,“ tvrdí Holub. Naznačil, že možná došlo k omylu. Podle něho se do sporu s pachatelem mohl dostat s někým jiným z ulice a spletl si dům.

Podle zákona by odpadky měl odstranit viník. „Pokud se zjistí pachatel, je to přestupek. Dostane pokutu a měl by prostranství uklidit. Pokud zůstane pachatel neznámý, zjistíme majitele pozemku a vyzveme ho k úklidu. Záleží přitom jenom na jeho dobré vůli. Pokud se zasekne i majitel pozemku, musejí nastoupit městské technické služby,“ popsal, jak podobné problémy řeší v Bučovicích vedoucí bučovického odboru životního prostředí Miloslav Babyrád. Z toho vyplývá, že smrdutou horu odpadků bude muset odstranit buď pachatel nebo pracovníci ivanovické radnice.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů