Pátek, 29. března 2024

Lidé nanosili tuny elektroodpadu

Lidé nanosili tuny elektroodpadu

Praha - O tom, že Češi mají zájem naučit se třídit nejen papír a plasty, ale také elektroodpad, svědčí série informačních akcí pořádaná kolektivním systémem Elektrowin, která vyvrcholila minulý týden. Lidé v pěti regionech ČR během ní naplnili přistavené kontejnery celkem  23,7 tunami elektroodpadu ze svých domácností.

Akce měla za cíl dále zvyšovat už tak rostoucí povědomí občanů, že elektroodpad není běžný odpad a nepatří do popelnic.

 

„Před třemi roky, kdy byl celý systém nakládání s vysloužilými spotřebiči u nás teprve v počátcích, je Češi rozlišovali jen na dvě kategorie: co se vejde do popelnice a co musejí postavit vedle ní,“ říká s nadsázkou ředitel zákaznického oddělení společnosti Elektrowin, a.s. Roman Abrham. „Podle nejnovějších průzkumů už prakticky všichni vědí, jak s takovým zařízením naložit ekologicky a v souladu se zákonem“ dodává.

 

Akce se uskutečnila vždy ve čtyřech městech každého z pěti vybraných regionů ČR. Jejich obyvatelé zároveň dostali příležitost zbavit se jednoduše a zdarma již nepotřebného elektrozařízení odložením do přistaveného kontejneru v centru města.

A jak toho kde využili? Nejvíce elektroodpadu se podařilo vybrat na Karlovarsku – 6,23 tuny, na jihu Plzeňska 5,96 tuny, na Liberecku 5,3 tuny, na severní Moravě 3, 075 tuny a na Vysočině 2,9 tuny.

 

Akce byla zároveň soutěžní, a tak každé ze čtyř měst uvedených regionů, kde se nashromáždilo nejvíce starých spotřebičů v přepočtu na jednoho obyvatele, získalo od neziskové společnosti Elektrowin bonus ve výši 20 000 Kč, jenž bude moci využít v oblasti svého odpadového hospodářství. Jedničkou mezi všemi se stalo  západočeské město Kraslice, kde lidé ulehčili svým domácnostem od 3,92 tun starých lednic, žehliček, vysavačů či varných konvic. V Kraslicích se podařilo naplnit přistavený kontejner dvakrát a na občana tak připadá 0,548 kg elektroodpadu odevzdaného k recyklaci či odborné likvidaci. Dvacetitisícový bonus putuje také do Lomnice nad Popelkou (0,476 kg), do Náměště nad Oslavou (0,25 kg), do Přeštic (0,248 kg) a do Frýdlantu nad Ostravicí (0,13 kg).

 

 

Pro bližší informace, prosíme, kontaktujte:

Taťána Pokorná, Elektrowin, e-mail: tana.pokorna@elektrowin.cz

Květoslava Hrubešová, Omne bonum, e-mail: hrubesova@omnebonum.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů