Sobota, 20. dubna 2024

Obří spalovna pro Plzeň by mohla vyrůst na skládce v Chotíkově

Obří spalovna pro Plzeň by mohla vyrůst na skládce v Chotíkově

Plzeň/Chotíkov (Plzeňsko) -- Obří spalovna komunálního odpadu by mohla vyrůst na skládce v Chotíkově. Jde o jednu z variant, o níž uvažuje Plzeňská teplárenská proto, že se do tří let zcela zaplní největší skládka v kraji, právě v Chotíkově. Firma, která tuto deponii spravuje, už podepsala memorandum s Městem Touškov vlastnícím pozemky pod skládkou. Touškov s rozvojem skládky souhlasí. V pátek se k podobnému materiálu vyjádří zastupitelé Chotíkova, zjistila ČTK.

Kvůli zvažované stavbě vzniklo v Chotíkově občanské sdružení, jež na středu svolává od 18.00 veřejnou diskusi. Chce předložit občanům nashromážděná pro a proti záměru městské teplárny. Její vedení tvrdí, že zatím není na žádné úrovni rozhodnuto, jak se bude v příštích letech komunální odpad z plzeňských domácností likvidovat.

"Sdružení jsme založili po informační schůzce pořádané teplárnou, která tam představila mimo jiné záměr na stavbu spalovny," uvedla Kateřina Stašková ze Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov. Z prezentace vyplynulo, že spalovna by ročně zpracovala minimálně 100 000 tun odpadů, což je trojnásobně více, než vyprodukuje Plzeň. "Bojíme se dále toho, že na skládku půjde i toxický popel vznikající při spalování. Z takového množství odpadu by šlo o 6000 tun popela," dodala.

Sdružení proto žádá zpřístupnění veškerých informací, které má radnice i teplárna k dispozici. "Chceme, aby se pak mohli občané sami rozhodnout v referendu, zda spalovnu chtějí, nebo ne," dodala. Sdružení kritizuje to, že zatím nikde nebylo zveřejněno znění memoranda, o němž v pátek rozhodovat zastupitelé Chotíkova, obce s 900 obyvateli.

Podle starosty Jana Landy se zastupitelé vyjádří k tomu, zda chtějí, aby se pro skládku "něco udělalo". "Nijak nás to do budoucna nezavazuje, abychom s některou z navržených variant nakonec souhlasili," dodal. Popřel obavy, že pokud obec projekt odmítne, bude muset zaplatit náklady na zpracování studie, do níž chce dát teplárna miliony korun.

Podle svého šéfa Tomáše Drápely plánuje firma vybudovat zařízení na zpracování komunálního odpadu. "Nikdy jsme ale v souvislosti s Chotíkovem nemluvili o spalovně. Možností je více, kromě termického zpracování je to mechanicko-biologická úprava neboli třídění, recyklace a podobně," uvedl. Na pořadu jednání prý nyní není to, jakou metodou odpad zpracovávat, ale hlavně kde. "Chceme s obcemi podepsat nezávazné memorandum, které dá souhlas ke zpracování studie s variantami řešení. Chceme jistotu, že do toho s námi chtějí jít," řekl. Pokud obce záměr zamítnou, bude teplárna hledat jiné místo ke stavbě zpracovny odpadů.

Možné rozšíření skládky označil za neekonomické, vybudování další kazety by stálo asi 150 milionů Kč. Navíc náklady na skládkování komunálního odpadu podle záměrů ministerstva životního prostředí rapidně porostou. "Investor, který tuto investici provede, ji musí mít návratnou. My tvrdíme, že vybudování prosté skládky a pokračování v tomto systému je do budoucna neekonomické," dodal Drápela.

Proti spalovnám se staví ministerstvo životního prostředí a ekologičtí aktivisté. Upozorňují na to, že jakmile bude postavena spalovna, nastane tlak na naplnění její kapacity a budou hrozit možné dovozy odpadu, což jde proti snaze o co nejširší třídění a recyklaci komunálních zbytků. Navíc při vysokých teplotách, s nimiž spalovny pracují, může podle některých expertů docházet k úniku škodlivin do ovzduší.

Eva Barborková Václav Prokš

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů