Pátek, 29. března 2024

Nová vyhláška říká, jak nakládat s bioodpady

Ministerstvo životního prostředí vydalo v září dlouho očekávanou vyhlášku, která hovoří o podrobnostech, jak nakládat s bioodpady.
Nová vyhláška říká, jak nakládat s bioodpady

Předpis uvádí seznam bioodpadů využitelných v různých zařízeních pro jejich zpracování, stanovuje technologické požadavky na kompostárny a bioplynové stanice a upravuje kvalitu výstupů z těchto zařízení včetně možnosti jejich dalšího použití.

Vyhláška byla připravena MŽP ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem zdravotnictví. „Do této doby neexistovala žádná jiná právní úprava, která by jasně definovala podmínky pro nakládání s upraveným bioodpadem. Proto je vyhláška tak důležitá,“ říká vedoucí oddělení technologií odboru odpadů MŽP Čestmír Hrdinka.   

Vyhláška stanovuje požadavky na zařízení pro zpracování bioodpadů podle kapacity a typu těchto zařízení a podle druhu zpracovávaných odpadů. V provozním řádu pro bioplynové stanice musí být např. jednoznačná specifikace vstupů a předpokládaných výstupů, skladování vstupů, opatření k zamezení vzniku a záchytu emisí pachových látek.

„Jsem velice rád, že vyhláška o bioodpadech byla po složitých jednáních přijata. Dává jasná pravidla pro nakládání s bioodpady a díky novému pohledu na výstupy ze zařízení otevírá další možnosti pro odbyt kompostů a digestátů,“ říká náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha.

Výstupy nakládání s bioodpadu se nově dělí do čtyř skupin podle způsobu jejich využití. Kromě využití jako hnojiva na zemědělské a lesnické půdě bude možno komposty či digestáty využít např. na povrchu terénu u rekreačních a sportovních zařízeních, v městských parcích, při rekultivaci v průmyslových zónách nebo pro rekultivační vrstvy skládek. Do této chvíle výsledné produkty často nesplňovaly limity nejvyšší kvality stanovené v prováděcím právním předpisu k zákonu o hnojivech, nemohly být použity na zemědělskou či lesní půdu a zůstaly tedy i nadále odpadem. Podle nové vyhlášky se i takové typy kompostů a digestátů mohou stát výrobky a být použity právě například pro terénní úpravy. „To by mělo pomoci řešit problémy s odbytem vyrobených kompostů a digestátů, se kterými se potýkají provozovatelé zařízení na zpracování bioodpadů,“ vysvětluje Čestmír Hrdinka.

Poznámky:

[1] Vyhláška č.341/2008 Sb. upravující podrobnosti nakládání s bioodpady (biologicky rozložitelnými odpady). Vyšla ve Sbírce zákonů 12. 9. 2008.

Kompletní legislativu životního prostředí v aktuálním znění předpisů Vám přináší software EnviParagarf - registr legislativy životního prostředí.
http://www.enviweb.cz/enviparagraf

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů