Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministr financí oznámil řešení skládky na Vysočině

Ministr financí oznámil řešení skládky na Vysočině
JIHLAVA (WR) - Návštěva ministra financí Miroslava Kalouska na Vysočině v pondělí 29. září posunula o krok dále řešení otázky, co bude s likvidací skládky nebezpečných odpadů v Pozďátkách. Dle slov ministra má stát nástroje, jak problém řešit.

Zhruba do dvou až tří týdnů předloží ministerstvo životního prostředí vládě materiál, který navrhne řešení likvidace skládky na Třebíčsku. "Stát si je vědom, že musí jednat rychle, řešením je převzetí skládky státním podnikem DIAMO, který umí odstraňovat ekologické zátěže. O tom, že likvidaci stát zaplatí, není pochyb," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Lokalita dlouhá léta hrozí rozsáhlou ekologickou havárií. Ze skládky 10 let unikají jedy a nikdo přesně neví, co je v ní uloženo. Skládku odpadů u Pozďátek na Třebíčsku navštívil před rokem (15. listopadu 07; informovali jsme) i senátor Vítězslav Jonáš, tehdy společně s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem. Skládka nebezpečných odpadů byla dosud zabezpečena jen provizorně a její osud byl nejasný. Senátor za Třebíčsko Vítězslav Jonáš během obhlídky skládky upozornil, že jednání mezi ministrem a krajem už proběhla. "Ministr se kloní k názoru, že by se na sanaci daly využít evropské peníze. To by ale musel skládku vlastnit stát, tedy obec nebo kraj," naznačil.

Nebezpečný odpad se v Pozďátkách skladuje od roku 1994. O dva roky později zde byly zjištěny průsaky nebezpečných látek do podloží a spodních vod. Od roku 1997 je skládka mimo provoz. Dlouhodobě se proti jejímu provozování staví okolní obce. Senátor Jonáš společně s krajským úřadem vyvolal nové jednání se státem. Sanace by v konečném důsledku měla stát od sta do tří set milionů korun.

Senátor Jonáš je zakládajícím členem iniciativy Ochrana obyvatel, společně s předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslavem Vlčkem, generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru Miroslavem Štepánem a dalšími odborníky a osobnostmi.
 
Vydavatel: Ochrana obyvatel
Redaktor: Kateřina Bouda Kašparová
Telefon: 420 733 112 112
e-mail: kasparova@ochranaobyvatel.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů