Úterý, 23. dubna 2024

Odpadové hospodářství v praxi

Odpadové hospodářství v praxi

V období duben – červen a v září letošního roku provedla společnost FI Konsult s.r.o. sérii školení pro členy zastupitelstev samospráv a pracovníky úřadů v odpadovém hospodářství zaměřené na praktické zkušenosti řešení problémů komunálního odpadového hospodářství obcí, městysů a měst.
 
Program semináře zahrnoval několik okruhů. Přednášející začal krátkým úvodem do legislativy odpadového hospodářství, pohovořil o právech a povinnostech obcí v této oblasti, o tvorbě obecně závazných vyhlášek, o možnostech stanovení poplatků za provoz systému nakládání s komunálním odpadem (KO), o výběru i vymáhání úhrady od občanů a o problematice výběru provozovatele odpadového hospodářství. Dále se účastníci dozvěděli o odděleném sběru využitelných složek KO včetně bioodpadů, kompostování, rozšíření systému o sběr nápojových kartonů a bílého skla, o  efektivitě sběru, o zpětném odběru elektrozařízení a dalších komodit i o nakládání se stavebním odpadem v obci. Regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s. prezentoval systém Ekokom, shrnul práva a povinnosti zapojených obcí, principy odměňování obcí a informoval o statistických údajích z třídění odpadů v celém kraji Vysočina i v jeho jednotlivých okresech. Na závěr se diskutovalo o příkladech dobré praxe, účastníci se zapojili do diskuse a vyměňovali si své zkušenosti s řízením odpadového hospodářství ve svých obcích.

Proběhlo 26 půldenních seminářů v obcích s rozšířenou působností za účasti 295 zástupců z 250 obcí, městysů a měst kraje. Seminář účastníci ocenili pro jeho praktické zaměření, zvýšení informovanosti v dané problematice i pro bezplatný vstup.

Seminář byl spolufinancován z projektu kraje Vysočina se společností EKO-KOM, a.s. a z projektu Legese spolufinancovaného z iniciativy eParticipation. Na stránkách projektu Legese http://www.vysocina-legese.public-i.tv/site/ je k dispozici nezkrácený videozáznam semináře, který proběhl na Krajském úřadu kraje Vysočina v Jihlavě.

Eva Navrátilová, odbor životního prostředí
Krajský úřad kraje Vysočina
Tel.: 564 602 522

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů