Pátek, 19. dubna 2024

Teplárna se spalovny nevzdává

Teplárna se spalovny nevzdává

PLZEŇ - Plzeňská teplárenská bude mít studii o možnostech zpracování odpadu na skládce v Chotíkově do konce roku.

Plzeňská teplárenská si studii ke stavbě zařízení na zpracování odpadu na chotíkovské skládce udělat nechá. Už ale nechce rozvíjet skládku budováním další kazety na ukládání odpadu za 150 milionů korun, která bude potřeba už za dva nebo tři roky. K tomuto kroku přistoupí pouze v případě, že se s Chotíkovem a Městem Touškovem dohodne na stavbě konkrétního zařízení na likvidaci odpadu.

„Pokud se nedohodneme a Chotíkov s Touškovem budou chtít pokračovat ve skládkování, ať si kazetu postaví sami. Smlouvu o provozování skládky máme do roku 2011, kdy bychom v Chotíkově skončili,“ upozornil generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Zástupci obou obcí ale dali najevo, že se diskusi o existenci zařízení nebrání. „Touškov souhlasil s memorandem a usnesení zastupitelů Chotíkova nám stačí i bez memoranda,“ řekl Drápela.

Teplárna uvažuje o klasické nebo vysokoteplotní spalovně, mechanicko-biologické úpravě – vyhnívání biologické složky za nepřístupu vzduchu nebo třídění odpadu. K rozhodování o výběru některé z variant přispěje odborná studie, kterou chce mít Drápela na stole do konce letošního roku. Do jednání valné hromady v červnu 2009 chce mít teplárna jasno, jakým způsobem se bude na Plzeňsku a možná v celém kraji komunální odpad likvidovat.

„Nejekonomičtěji zatím vypadá to spalování, ale neznamená to, že ho budeme dělat,“ řekl Drápela s tím, že Chotíkov i Město Touškov budou nadále průběžně informováni a s jeho zástupci bude teplárna o možnostech stále jednat.

Drápela vyvrací polemiky některých obyvatel Chotíkova o tom, že by se do spalovny odpad dovážel z jiného kraje, natož z Německa. „Plzeňský kraj vyprodukuje ročně 135 tisíc tun odpadu a spalovna by mohla zpracovávat od 60 do 100 tisíc tun,“ tvrdí.

Spalovna by mohla v Chotíkově stát nejdříve za pět let. Do té doby by se využívala na skládkování zmíněná další kazeta. Až valná hromada teplárny ale řekne, zda se začne stavba připravovat. Po ní bude chtít firma podepsat smlouvu s obcemi, na jejichž katastru se deponie nachází. „Existují i jiné možnosti. Pokud řeknou, že stavbu nechtějí, začneme vyjednávat s jinými obcemi,“ dodal Drápela.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů