Čtvrtek, 25. dubna 2024

Plzeňská teplárenská připravuje náhradu za skládkování komunálního odpadu

Plzeňská teplárenská připravuje náhradu za skládkování komunálního odpadu

Plzeňská teplárenská, která je správcem největší krajské skládky v Chotíkově, bude mít do konce roku studii na nejlepší způsob likvidace komunálního odpadu v regionu pro další desetiletí. Uvažuje se o klasických nebo vysokoteplotních spalovnách, mechanicko-biologické úpravě, vyhnívání biologické složky za nepřístupu vzduchu anebo další skládkování, které bude nejdražší. Novinářům to dnes sdělil na tiskové konferenci ředitel teplárny Tomáš Drápela.

Plzeňská teplárenská už nechce rozvíjet skládku v Chotíkově budováním další kazety za 150 milionů Kč. "Kapacita té poslední je do roku 2011," řekl Drápela. Do jednání valné hromady v červnu příštího roku chce mít teplárna jasno, jakým způsobem se bude na Plzeňsku a možná v celém kraji komunální odpad likvidovat.

Projekt spalovny komunálního odpadu, do něhož chce teplárna zapojit kromě Plzně, Chotíkova, Města Touškova i kraj, bude trvat minimálně pět let. Teprve valná hromada teplárny řekne, zda se začne stavba na skládce připravovat. Po ní bude chtít firma podepsat závaznou smlouvu s obcemi, na jejichž katastru se deponie nachází. "Pokud řeknou, že stavbu nechtějí, začneme vyjednávat s dalšími z okruhu do 15 kilometrů od Plzně," řekl Drápela. Teplárna Chotíkovu a Touškovu garantuje, že od ní budou dostávat po celou třicetiletou dobu životnosti minimálně deset milionů korun ročně jako doposud. Tato částka tvoří padesát procent z rozpočtů měst.

"Naprosto rozumím obyvatelům Chotíkova, že se bojí. Zejména proto jsme pro ně připravili několik výjezdů po spalovacích zařízeních nejen v České republice," uvedl Drápela. Teplárna oznámila obcím záměry už před dvěma lety. Tehdy dostala od Plzně úkol navrhnout řešení likvidace odpadů, které by výrazně nezdražilo poplatky za popelnice. Proti spalovně se od začátku září staví nově vytvořené Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov a krajští zelení.

Marie Osvaldová osvaldova@plzen.cz

http://zpravodajstvi.plzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů