Středa, 24. dubna 2024

Po pomalém nástupu zájem o sběr bioodpadů prudce roste

Po pomalém nástupu zájem o sběr bioodpadů prudce roste
Sběr biologicky rozložitelných odpadů není jen záležitost nákupu kontejnerů a zabezpečení techniky. Myšlenku musejí přijmout hlavně ti, kterých se týká - občané a zastupitelstva.

Akciová společnost Asompo, a. s., v níž je zastoupeno 44 obcí a měst v okrese Nový Jičín, má jako svou hlavní náplň starat se o nakládání s komunálním odpadem a skládkovat. V roce 2005 bylo rozhodnuto zajistit také sběr a svoz biologicky rozložitelných odpadů (BRO).

Na počátku nechalo představenstvo zpracovat vstupní analýzu, při níž byly osloveny v regionu všechny obce, které jsou akcionáři společnosti. Analýza stanovila, kolik účastnické obce vyprodukují biologicky rozložitelných odpadů, a posoudila možnosti svozu a sběru. Tyto údaje byly použity pro návrh kapacity zpracovatelského zařízení, výběr lokalit a návrh svozových tras.

Ing. Přemysl Hajník, ředitel společnosti Asompo, a. s., vysvětluje: "Potřebovali jsme vyřešit svoz ze 44 obcí, rozptýlených na dosti velkém prostoru. Ověřovali jsme si postupy, uplatňované jinde. Často se například používá sběr do pytlů a svoz dům od domu. To však pro náš region vůbec nebylo vhodné. Rozhodli jsme se sbírat bioodpad do plastových kontejnerů o objemu 770 litrů, a ty zcela vyhovují."

INFORMACE JSOU KLÍČOVÉ

Řešením pro region je donáškový sběr "na půl cesty". Kontejnery jsou většinou umístěny na stanovištích pro separovaný sběr a jsou vyváženy jednou týdně. Občané do nich mohou odkládat trávu, listí, piliny, zbytky zeleniny a ovoce, drobné větve a odpad ze zeleně v domácnosti. Zcela vyloučeno je odkládání živočišných produktů. Sběrná místa si určily obce podle svých zkušeností a místních podmínek, na svozové společnosti je zajištění logistiky sběru a stanovení optimálních tras.

"Zahájení sběru bioodpadů předcházela informační kampaň," vysvětluje Přemysl Hajník. "Využili jsme k tomu spolu s obcemi letáky, různé zpravodaje, místní rozhlas i kabelovou televizi. Vysvětlovali jsme hlavně, co lze do kontejnerů odkládat, důležité byly i termíny svozů. Tato kampaň byla velmi užitečná a bez ní bychom asi systém nerozjeli."

Ze 44 oslovených obcí se do akce nejdříve přihlásilo 29 obcí. Bylo vytypováno 95 sběrných míst, v každém měly být dva kontejnery. "Když bylo všechno nakoupeno a připraveno, některé obce si to rozmyslely," vzpomíná Přemysl Hajník. "Na počátku realizace záměru se zapojilo do systému jen 23 obcí, které požadovaly rozmístit pouze 109 kontejnerů, což byl pro nás šok! Systém se rozjížděl velmi pomalu, protože obce mu nevěřily."

Do konce roku 2007 se však situace obrátila. Po počátečním váhání se zapojily i ty obce, kterým se nejprve moc nechtělo. Na konci roku fungoval sběr bioodpadů ve 29 obcích a bylo rozmístěno 207 kontejnerů. Od té doby zájem měst a obcí raketově roste (viz graf). Přemysl Hajník říká: "Zpočátku se nám nedařilo zapojit města, spolupráce tam byla komplikovaná, zdlouhavá a nepružná. To v malých obcích, kde je jen starosta, tam jsme byli domluvení hned. Města se zapojila až letos a požadavky na kontejnery rostou tak rychle, že máme problém je uspokojovat. Nyní sbíráme bioodpady od zhruba 100 tisíc obyvatel a zájem občanů je obrovský."

PRONÁJEM KONTEJNERŮ NA TŘI ROKY

Nákup kontejneru, který stojí kolem 3700 korun, hradí akciová společnost a obec ho dostane na základě smlouvy na tři roky do pronájmu. Poté kontejner přechází do jejího vlastnictví. Péče o kontejner i kvalitu sběru je záležitostí obce. "S kvalitou však velké problémy nejsou," upozorňuje Přemysl Hajník: "Za rok 2007 jsme museli řešit jen pět případů znečištěného bioodpadu. Náš největší problém je, že nestačí počet kontejnerů, potřebovali bychom jich víc, výrobce však nestačí uspokojit naše potřeby. Také uvažujeme po letošních zkušenostech svážet BRO dvakrát týdně, protože kontejnery jsou neustále plné. To nejspíš bude znamenat koupi dalšího svozového vozu."

Biologicky rozložitelné odpady jsou zpracovávány v zařízení na úpravu BRO v areálu Asompo, a. s., a používají se na skládce k technologickým účelům. Na Novojičínsku už v prvním roce dosáhli sběru 14 kilogramů bioodpadu na občana a rok. V letošním roce to je už nyní téměř 25 kg na osobu.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů