Sobota, 20. dubna 2024

Celníci zadrželi kamiony s odpadem z Rakouska

Celníci zadrželi kamiony s odpadem z Rakouska
Českobudějovičtí celníci zadrželi před několika dny dva kamiony naložené odpadem. Řidiče tahačů s rakouskými značkami, kteří převáželi komunální odpad skrytý pod vrstvou drcených pneumatik, zastavili při běžné kontrole v Českých Budějovicích u sportovní haly. Auta celníci zajistili a odvezli do skladu. Ministerstvo životního prostředí nyní jedná s rakouskými úřady o vrácení nákladu, řekl včera Jaroslav Vlášek z českobudějovického Celního ředitelství.

Obě auta mířila podle dokumentace do Vodňan, řidiči ale tvrdili, že náklad měli vyložit v Mydlovarech na odkališti. "Řidiči obviněni nebyli. Příjemce, který byl uveden na fakturách, řekl, že si to neobjednal, že má řádný kontrakt na drcenou gumu. Cestou ministerstva životního prostředí bude teď probíhat jednání o potrestání zahraničního subjektu, který sem ten odpad poslal," řekl Vlášek.

Případ šetří Česká inspekce životního prostředí. Podle ní šlo o nedovolenou přepravu, která nebyla nahlášena a neměla potřebná povolení. "Na vrcholu nákladu byla 20 až 30 centimetrů vysoká vrstva nastříhaných pneumatik. Teprve pod tím byl odpad, drť molitanu, drť plastu, další drcený komunální odpad, kousky hadic z automobilů a další," řekla mluvčí inspekce Ivana Awwadová.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů