Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česko je první v EU v třídění a recyklaci plastů

Česko je první v EU v třídění a recyklaci plastů

Obyvatelé Česka na sebe mohou být hrdí. Podle statistiky Evropského statistického úřadu jsou první v Evropě v třídění a recyklaci plastů. Předběhli tak i pořádkumilovné Německo. Špatně si ale nevedou ani ve znovuvyužití papíru nebo skla. Za rok 2006 se v Česku recyklovalo 44,3 procenta plastových obalových odpadů.

"Já mám ještě příznivější zprávu, protože mám novější čísla než Eurostat. Za rok 2007 se podařilo recyklovat  až 51,7 procent plastových obalových odpadů. Tato nová čísla předložíme ve středu vládě," řekl pro on-line deník TÝDEN.CZ Jakub Kašpar, mluvčí ministerstva životního prostředí.

Informace, že Česká republika není k recyklaci odpadů rozhodně lhostejná, potěšila i hnutí Greenpeace. Jan Freidinger navíc vyzdvihl přednosti tohoto materiálu. "Plast je velmi žádaný odpad, protože se dá lehce a levně zpracovat," řekl. 

Marek Sýkora ze Svazu měst a obcí České republiky ale připomněl, kolik práce českému úspěchu předcházelo. "To, že jsme se teď umístili na prvním místě v Evropě, odpovídá i snaze, kterou města a obce vyvíjí už od 90. let. Nejdříve ze všeho se třídil papír. Ke třídení odpadu se přihlásilo v začátcích 5 tisíc obcí, potom se nám dostalo podpory i od krajů. V současné době máme sto procentně nejvyspělejší systém ze zemí bývalé východní Evropy a úspěšně předháníme vyspělé evropské státy," řekl.

Svaz měst a obcí České republiky odkazuje i na dlouhodobou koncepci odpadového hospodářství, která se podle nich velmi osvědčila. "Naším heslem je vytřiďme, co se dá vytřídit a lidi rádi třídí, protože je to dnes velmi moderní. K tomuto trendu se přihlásilo až 70 procent obyvatel," řekl Sýkora.

Češi si nevedou špatně ani v recyklaci papíru a skla. Papíru recyklují 90,8 procenta a v jeho třídění jsou na druhém místě.V recyklaci obalového papíru a skla vyšší než 60 procent jsou na tom stejně s Belgií, Lucemburskem, Německem a Rakouskem. Podle množství sládkovaného komunálního odpadu na jednoho obyvatele patří mezi lepší průměr. Na jednoho obyvatele připadá na rok 296 kilogramů komunálního odpadu.

Beroun ve středních Čechách se snaží chránit životní prostředí ještě o něco víc. Po městě jsou rozestavěné popelnice na bioodpad.

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů