Čtvrtek, 28. března 2024

Jeden z prvních sběrných dvorů odpadů podpořených z OPŽP byl dokončen ve Stříbře

Nový, moderně vybavený sběrný dvůr odpadů byl postaven za necelé čtyři měsíce.
Jeden z prvních sběrných dvorů odpadů podpořených z OPŽP byl dokončen ve Stříbře
Zástupci města předpokládají, že dvůr začne veřejnosti sloužit od listopadu letošního roku.

Projekt výstavby sběrného dvora odpadů byl připravován od začátku roku 2007, finanční podpora z prostředků Evropské unie byla schválena v dubnu letošního roku. Realizace stavby začala v části bývalých vojenských kasáren letos v červnu.

Město Stříbro předpokládá, že sběrný dvůr odpadů bude zcela zdarma pro všechny občany, kteří uhradili příslušný poplatek za odpady v daném kalendářním roce. Město tak nově nabídne svým občanům velmi kvalitní službu a možnost naložit s odpadem z domácností v souladu se základními zásadami ochrany životního prostředí. „Díky výstavbě sběrného dvora se zkvalitní likvidace komunálního odpadu. Budeme moci soustředit tyto služby do jednoho místa a občané, kteří uhradí poplatek za odpady, je budou moci využívat zdarma. Jsem také rád, že dojde k využití části areálu vojenských kasáren," řekl starosta města Stříbro Miroslav Nenutil.

Sběrný dvůr o nadstandardní velikosti 3 200 m2 je vybaven sběrnými nádobami na všechny druhy odpadů, které produkují obyvatelé ze svých domácností, včetně odpadu nebezpečného nebo objemného. Příkladem je nábytek,  koberce, linoleum, pneumatiky a  vyřazená elektrická a elektronická zařízení z domácností, jakou jsou lednice, televize, mikrovlnky apod. Odpady jsou shromažďovány podle druhu a tříděny, velkou část vytříděného odpadu je možné dále využít.

Ve sběrném dvoře je vybudováno speciální místo pro ukládání biologicky rozložitelných odpadů rostlinného původu - především ze zahrad (tráva, listí či větve). Toto místo je vybaveno štěpkovačem na štěpkování větví, které následně budou moci být odvezeny spolu s ostatními odpady rostlinného původu do kompostárny. Pro ukládání nebezpečných odpadů je sběrný dvůr vybaven speciálním ekologickým skladem s nádobami pro ukládání tuhých i kapalných nebezpečných odpadů (např. autobaterie, zářivky, oleje, nádoby od barev či laků apod.).

Nezbytnou součástí sběrného dvora je vybavení zázemí pro obsluhu sběrného dvora. Celý areál sběrného dvora je oplocen a osvětlen a vybaven elektronickým zabezpečovacím a monitorovacím systémem.

Celkové uznatelné náklady projektu jsou 5,6 milionů korun a Evropská unie spolu se Státním fondem životního prostředí v rámci Operačního programu životní prostředí (OPŽP) přispěla částkou 5,05 milionu korun. To je téměř 90 % celkových uznatelných nákladů. Zbylých 561 tisíc korun uhradí město Stříbro ze svého rozpočtu.

Stříbro není v Plzeňském kraji jediné

V roce 2006 byla v Plzeňském kraji dokončena výstavba osmi sběrných dvorů. Jejich vznik podpořila Evropské unie v rámci Operačního programu Infrastruktura. Dalších sedm sběrných dvorů v Plzeňském kraji se připravuje v rámci Operačního programu Životní prostředí.

nullnull

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů