Středa, 24. dubna 2024

Potápěči čistili tatranská jezera, vytáhli 400 kilogramů odpadků

Potápěči čistili tatranská jezera, vytáhli 400 kilogramů odpadků
Různé smetí bývá tradičně v plesech, u nichž je největší pohyb lidí. Za 15 let akcí Čistá voda už potápěči z jezer vylovili více než 3,5 tuny odpadů.
 
V chladném počasí a při teplotě vody přibližně osm stupňů Celsia sestoupili potápěči do Popradského, Štrbského a Velického plesa. Z jezer se jim nakonec podařilo vynést až 399 kilogramů odpadu, řekl ČTK jeden z organizátorů akce Pavol Kráľ.

"Plesa se nejvíc znečistí po zimní sezóně, jsou zamrzlá a turisté nechávají na ledu část odpadků," řekl Kráľ.

Jdu na první vysokohorský ponor a hned v Tatrách, takže se velmi těším," řekl těsně před akcí Miroslav Pešina z Prahy. Český potápěč se dosud potápěl ve Středozemním a Rudém moři, možnosti potápění v Tatrách však neodolal.

Z vod Štrbského plesa vytáhli potápěči list historické pily, kterou se kdysi na jezeře řezal led. Železný předmět dopravili ke břehu pomocí ponořeného balonu, který ho nadlehčoval.

Potápěči vydrží ve studených jezerech asi 30 minut

Až 25 kilogramů nového restauračního zařízení objevili potápěči v Popradském plese. Zařízení po nálezu vrátili do blízké vysokohorské chaty; podle Krále ho do jezera pohodili vysokohorští turisté.

Pohyb ve studené vodě sice nemusí být příjemný, potápěči však mají ulehčenou orientaci. Voda je totiž v jezeře čistá, a tak je v ní vidět na vzdálenost několika metrů.

Potápěči v tatranských jezerech vydrží přibližně 30 minut. Před studenou vodou je postupně přestane chránit i silný neoprénový oblek. Pohyb v něm na břehu horského plesa navíc není jednoduchý, celá výstroj se dvěma kyslíkovými lahvemi totiž váží přibližně 50 kilogramů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů