Pátek, 29. března 2024

Zavezení jezera a chráněných živočichů odpady by nemělo zůstat bez trestu. Soud pokračuje.

Zavezení jezera a chráněných živočichů odpady by nemělo zůstat bez trestu. Soud pokračuje.

PARDUBICE – Případ jezera v Blatě u Mikulovic na Pardubicku, které odpady zavezla firma Skládka Elzet, se zítra vrátí k soudu, jenž opětovně projedná obžalobu z trestného činu ohrožení a poškození životního prostředí (1). Jednatel firmy Ing. Luděk Zahradník je obviněn z vyhlazení stovek chráněných živočichů (2). V květnu 2008 jej okresní soud odsoudil, ale upustil od potrestání obžalovaného (3). Na základě odvolání jak jeho právního zástupce, tak státní zástupkyně zrušil Krajský soud v Hradci Králové 8. července rozsudek. Vadily mu jednak nedostatečné důkazy, tak i neuložení trestu, protože Zahradník svého činu nelitoval. Ojedinělý případ, kdy byl vůbec někdo odsouzen za zničení přírodně cenného území se vrací zpět a může pro Zahradníka znamenat úplné osvobození, anebo trest odnětí svobody.

„Ačkoli jsme předpokládali, že soud rozhodne o spáchání trestného činu, překvapilo nás neudělení trestu. Prokazatelné porušení zákona a likvidace stovek chráněných obojživelníků nemůže zůstat bez potrestání,“ uvedl Lukáš Matějka, právník sdružení Arnika, které občanům z Mikulovic poskytlo právní pomoc.

Zítřejší jednání je dalším kolem sporu, který začal již před více než čtyřmi lety. Na případ zavážení přírodního jezera v Mikulovicích a s tím spojeného vyhubení chráněných obojživelníků čolka velkého, rosničky zelené a dalších druhů žab, upozornilo tamní Sdružení pro ekologii, které kvůli tomu podalo trestní oznámení na Zahradníka a dalších sedm osob (4). Luděk Zahradník se brání mj. i obviňováním sdružení, na něž dokonce podal žalobu na ochranu osobnosti (5).

V současnosti je jezero takřka celé zavezeno odpady. Orgány státní správy přitom tomuto protizákonnému jednání přihlížely. Nejprve skládku povolily, i když se následně ukázalo, že výskyt chráněných živočichů jejímu provozu brání. „Firma dostala od České inspekce životního prostředí statisícové pokuty, ty pak snížilo Ministerstvo životního prostředí jako odvolací orgán. Nakonec ty nejvyšší z nich zrušil kvůli procesním chybám správní soud a naše obec teď musí firmě pana Zahradníka peníze ještě vracet. Jezero už sice obnovit nelze, ale věříme, že pachatelé barbarství spáchaného v Blatě budou potrestáni alespoň trestním soudem,“ připomněl Václav Průšek ze Sdružení pro ekologii – Mikulovice.

Nyní hrozí Ing. Zahradníkovi trest odnětí svobody v délce tří let, zákaz činnosti a peněžitá pokuta. „Samozřejmě se domníváme, že trest za nevratné zničení cenné lokality musí být udělen. Důležité je, aby se z kauzy poučily i kontrolní orgány a podobným případům zabránily včas. Jak je vidět, nízké pokuty a chyby při rozhodování nahrávají těm podnikatelům, kteří se na životním prostředí snaží nepoctivě vydělat,“ shrnula tisková mluvčí Arniky Zora Kasiková. „Zarážející je také fakt, že dosud nebylo rozhodnuto o udělení výjimky z ochrany vzácných druhů, o niž firma zažádala Ministerstvo životního prostředí. V loňském roce dal však ministr Bursík Arnice zapravdu, že nad ochranou přírody nepřeváží domnělý veřejný zájem na ukládání odpadu,“ dodala.

Veřejné jednání Okresního soudu v Pardubicích proběhne ve středu 22. října od 13 hodin (Na Třísle 118, Pardubice-Staré Město, jednací síň č. dveří VII., 1. patro).

Společná tisková zpráva
Sdružení pro ekologii – Mikulovice a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů