Úterý, 16. dubna 2024

Karvinský magistrát bojuje s dlužníky za odpad

Karvinský magistrát bojuje s dlužníky za odpad
Magistrát Karviné opět obešle dlužníky za odpad s výzvou k zaplacení. Na začátku letošního roku jsme téměř osmi tisícům dlužníků museli připsat  více než 2,3 mil. na dluhu za svoz odpadu, nezaplatili ani po výzvě, dluhy vloni doplatilo více než 6 tisíc lidí  - celkem 3,2 mil.Kč.

Poplatek za komunální odpad v Karviné je ročně 500 korun, splatný je jako obvykle i v jiných městech do 31. března (pozn. to platí, není-li to částka vyšší než 1000 korun za domácnost apod., domkáři s vyšší taxou mohou platit ve dvou splátkách). Dlužníkům, kteří nezaplatí ani do 15. prosince běžícího roku, hrozí až trojnásobek částky – tedy  1 500,- Kč. Karvinský magistrát bude letos v listopadu opět vyzývat dlužníky k úhradě částky adresně. Vyplácí se to a přece jen obvykle asi polovina dlužníků reaguje.

Loni se touto cestou vyhnulo sankci celkem 6 180 lidí, kteří doplatili do konce roku 2007 celkem více než 3 milióny korun ( přesně 3 211 499 ,- Kč). Ne každý dlužník ovšem využije šance doplatit své dluhy bez sankce – 7 860 karvinským  dlužníkům navýšil jejich dluhy magistrát po Novém roce o více než dva milióny (opět to bylo přesně 2 304 162,- Kč).  Dlužníků za odpad tedy míváme tak kolem 14 000 (město má, jak víte 62 000 obyvatel, a za odpad nemusejí platit například děti, které se narodily v běžícím roce, další výjimky stanoví vyhláška).

Kdo nezaplatí do půlky prosince, může se dočkat nejen navýšení částky, ale taky  překvapení  v podobě návštěvy soudního exekutora, bude vymáhat navíc i svou zákonnou odměnu, ta je minimálně 7 735,- Kč.

(zdroj: Město Karviná)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů