Čtvrtek, 28. března 2024

Odpad patří do odpadu

Odpad patří do odpadu
Jelikož není každému zcela jasné co je odpad, a jak se s ním musí nakládat, uvádíme následující fakta. Při výrobě a zpracovávání potravin živočišného původu vzniká odpad, se kterým se musí zacházet tak, jak ukládá jednak zdravý rozum, jednak zákon.

To znamená, že ten, kdo produkuje nějaké odpady živočišného původu, například řeznictví nebo obchod s potravinami, musí odpady živočišného původu, tj. odkrojky masa, kosti, kůže, vnitřnosti, ale třeba i prošlé sýry, mléčné výrobky apod. ukládat do speciálních nádob. Do těchto nádob by neměli mít přístup nepovolaní lidé, a tyto odpady se také nesmějí používat ke krmení zvířat, pokud to nepovolí místně příslušná krajská veterinární správa nebo Městská veterinární správa v Praze. Takovéto odpady se jinak posléze musejí likvidovat buď tak, že se odváží (zpravidla to zajišťuje nějaká firma) v asanačním podniku, kde se tzv. neškodně odstraní, anebo se musí tento odpad odvézt na skládku.


Podmínky pro nakládání s odpadem živočišného původu podrobně stanoví nařízení č. 1774/2002.


Nakládání s odpadem kontrolují orgány státního veterinárního dozoru, a to tak, že kontrolují systém, tj. jak je likvidace zajištěna, nádoby, ovoz, apod., a jednak výkaznictví, tj. produkci odpadů a potvrzení o jeho likvidaci.


Pokud má někdo pochybnosti, či podezření, že se s odpadem živočišného původu nenakládá tak, jak se má, je vhodné, aby kontaktoval místně příslušnou krajskou veterinární správu.

 Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů