Čtvrtek, 28. března 2024

Chtěli ekologicky likvidovat odpad, skončili u soudu

Chtěli ekologicky likvidovat odpad, skončili u soudu

Pardubice - Podmíněné tresty si od pardubického okresního soudu „odnesli“ v minulých dnech dva muži.

Ludvíka F. a Michala Š. obžaloba vinila z toho, že se podíleli na uskladňování toxických látek v objektu elektrárny ve Chvaleticích.

„Před soud se tito muži dostali pro podezření hned ze tří trestných činů – nedovolené ozbrojování, nedovolená výroba a držení radioaktivního materiálu a nedovolená výroba a držení omaných a psychotropních látek a jedů,“ řekl našemu Deníku jeden z pardubických policistů.

Chemické skladiště v elektrárně

Podle našich informací měli obžalovaní muži začít páchat svoji trestnou činnost již před několika lety. „Již na začátku nového tisíciletí si pronajali od jedné společnosti v elektrárně nějaké prostory. Tam poté společně ještě s jedním mužem ukládali různé chemikálie, které ale chtěli buď dále využít či ekologicky likvidovat,“ potvrdil nám jeden z policistů.

Podle našich informací se Ludvík F. jako seriózní chemik a ekolog seznámil na jednom veletrhu s jistým mužem, se kterým poté začali spolupracovat právě v této oblasti. V roce 2003 však tento muž náhle beze stopy zmizel. O dva roky později pak byl oficiálně prohlášen za mrtvého – přesto, že se jeho tělo nikdy nenašlo.

Obžalovaný Ludvík F. se po zmizení svého společníka začal v této oblasti angažovat. „Ještě se svým kolegou Michalem Š., který pracoval jako mistr v elektrárně, tam prý třídili odpad. Po zmizení šéfa celé trojice se již žádný nový odpad do těchto pronajatých prostor elektrárny nenavážel. Michal Š. měl v těchto prostorách místnost pro svoji zábavnou pyrotechniku, ve které podnikal. Když to tam pak při nějaké příležitosti bouchlo a on byl převezen do nemocnice, přišlo se na to, že v tomto areálu jsou chemikálie uskladněny,“ uvedl pro náš Deník soudce pardubické okresní justice Karel Gobernac.

Podle našich informací sklad ukrýval různé opiáty, radioaktivní urany či třeba kyselinu pikrovou. Ta je sice sama o sobě bezpečná, avšak prudkým přehřátím na vysokou teplotu nebo iniciací rozbuškou exploduje.

Když se o celý případ začala zajímat policie, celý sklad byl vyklizen a zlikvidován. Podle našich informací bylo zajištěno na 140 tun těchto látek!

Před soudem pak oba muži stanuli proto, že jako „fajnšmekři“ na chemii věděli, co sklad ukrývá za látky. „Přiznali, že věděli, o co jde, ale že prý množství těch nebezpečných látek nebylo takové, že by mohlo být nebezpečné. O jedech prý nevěděli vůbec nic. Je fakt, že některé sklenice nebyly označené,“ dodal soudce Gobernac, který nakonec vynesl pouze podmíněné tresty. „Ludvík F. byl odsouzen na jeden a půl roku se stejně dlouhou podmínkou. Michal Š. pak dostal o podmínku o rok delší,“ upřesnil soudce Karel Gobernac.

Oba obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou na případné odvolání.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů