Sobota, 20. dubna 2024

Bude mít Vysočina spalovnu?

Bude mít Vysočina spalovnu?

JIHLAVA - Podstatně snížit množství odpadků ukládaných na skládky by na Vysočině pomohlo vybudování velké spalovny.

Vyplývá to ze studie, kterou nedávno pro kraj vypracovali odborníci z Energetické agentury Vysočiny.

Jak uvedl pro ČTK ředitel agentury Zbyněk Bouda, spalovna by sice stála skoro dvě miliardy korun, ale na elektřinu a teplo by dokázala zpracovat až dvě třetiny komunálního odpadu v kraji. Přitom by vznikalo podstatně méně emisí než při spalování hnědého uhlí. Na takové záměry lze získat peníze z evropských fondů. Projekt je podle Boudy ale ekonomicky realizovatelný i bez využití dotací. V přípravě by zřejmě určitou roli hrály samosprávy, předpokládá se i vstup soukromých investorů.

Na Vysočině zatím spalovna na komunální odpad není. V ČR funguje podobné zařízení jen v Liberci. Takové spalovny jsou už ale běžné například v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Bouda je přesvědčen, že pro Vysočinu by to bylo řešení minimálně na 20 let.

Studie, která nyní čeká na projednání v krajských orgánech, se zabývá tím, jak v kraji vyhovět požadavkům EU na výrazné snížení objemu odpadů ukládaných na skládky. Tyto požadavky se staly součástí Plánu odpadového hospodářství ČR. Pouze tříděním odpadu se takového poklesu na Vysočině podle odborníků nedá dosáhnout. Buď budeme vozit odpady na spálení do jiného kraje a budeme za to platit, nebo vybudujeme spalovnu v kraji, řekl Bouda s tím, že za nedodržení ukazatelů v odpadovém hospodářství už Brusel některým zemím vyměřil sankce. Spalovna by ročně zlikvidovala až 100 000 tun komunálního odpadu z popelnic. Na území kraje by kvůli tomu musela vzniknout překladiště. Spalováním by vznikala elektřina a teplo. Struska by se dala použít například jako materiál pro stavbu silnic.

V kraji Vysočina jsme se dali cestou třídění odpadů a výsledky nejsou špatné. Je dobře, že zejména mladí se snaží toto respektovat. Ale na odpady je třeba se dívat jako na surovinu. Zejména odpady dřevní a biologické lze zužitkovat, buď kompostově či energeticky v menších zdrojích, podotkl pro Haló noviny lídr KSČM v krajském zastupitelstvu Drahoslav Oulehla. Ten potvrdil, že část odpadů končí na skládkách a spalovna by byla řešením k jejich likvidaci. Obávám se však, že jde o velice zásadní krok s vynaložením obrovských finančních prostředků. Ne vždy se dokáže s takovými záměry smířit široká veřejnost, dodal Oulehla.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů