Čtvrtek, 18. dubna 2024

Problémy s hromadami bioodpadu donutily některé obce vybudovat kompostárny

Problémy s hromadami bioodpadu donutily některé obce vybudovat kompostárny


Když se na podzim konečně dočkáme slunečného počasí, radost mnohdy pokazí štiplavý dým z pálení listí, který v období inverzí dokáže být hodně nepříjemný. Lidé se totiž ještě mnohde zbavují spadaného listí a staré trávy pálením.

Znají to především obyvatelé vesnic, kteří mají zahrady a při jejich podzimním úklidu se potřebují zbavit bioodpadu. Ale kam s ním? Když neskončí někde v příkopu, tak ho pálí a znepříjemňují tím život sousedům.
Nejideálnějším a nejekologičtějším způsobem je kompostování. Málokdo ale dnes kompostuje, protože prostě nemá zkompostované bioodpady kam dávat.
Jediným řešením je kompostárna, kterou vybuduje obec. To už pochopili například v Petrovicích nebo Jincích. Kompostárnu také vybuduje například Rožmitál.
„Postavili jsme kompostárnu a trochu nám to přerostlo přes hlavu,“ přiznal starosta Jinců Josef Hála.
Podle Hály je zájem o kompostování mezi obyvateli obrovský. Obec tak zvažuje rozšíření kompostárny a shání peníze na techniku, která by byla schopná přehazovat materiál na kompostu. „Kompostování je do budoucna nutností, materiál využijeme na úpravu veřejných ploch a lidé alespoň nevyváží větve nebo listí či trávu někam do lesa. Chceme také zpracovávat materiál z drcených větví na topení v kotli na dřevoplyn,“ popsal budoucnost Josef Hála.
První zkušenosti s kompostováním mají také v Petrovicích. „Odhadem jen v Petrovicích bez okolních osad byla v prvním týdnu po uvedení kompostárny do provozu produkce biologicky rozložitelného kompostovatelného odpadu zhruba půl tuny rostlinných zbytků a 0,2 tuny větví. Na vyznačená sběrná místa v obci smějí lidé dávat listí, trávu, vypleté rostliny a rostlinné zbytky, také ovoce, zeleninu, avšak vše bez kamení. Odděleně musí obyvatelé ukládat větve. V současné době likvidujeme v kompostárně staré skládky biologického odpadu,“ podělil se o první zkušenosti starosta Petrovic Petr Štěpánek.
Kompostátnu plánuje vybudovat také Rožmitál v místě, kde v současné době vyrůstá nový sběrný dvůr na třídění odpadu.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů