Pátek, 29. března 2024

Z jižních Čech zmizí další velká skládka

Z jižních Čech zmizí další velká skládka

získal českobudějovický magistrát peníze na rekultivaci obří skládky Žákův lom pod Hosínem. Deset let na ni putovaly tuny komunálního odpadu z okolních obcí. Po jejím uzavření ji místní museli hlídat, aby se dále nerozrůstala. Chyběly peníze na sanaci.

Desítky aut vrší na hory odpadků zeminu a jíl, pracovníci stavební firmy utěsňují okraje, aby zabránili průsaku vod. Pod skládkou budují speciální jímku, které odvede nečistoty do kanalizace. Pod zemí jsou tuny komunálního odpadu. Auta s kontejnery sem zajížděla více než deset let, jak informoval starosta Hosína Josef Matouš.

Před 12 lety se jáma v bývalém kamenolomu zaplnila a brána na skládku byla uzavřena. Vjezd začali místní hlídat, přibývalo ovšem lidí, kteří zabránu odmítli respektovat a odpad k lesu stále vozili. Ve stejné době začaly okolní radnice řešit, co bude dál s obří skládkou. Hledaly peníze na zabezpečení. Miliony získaly až teď, přišly z evropských fondů.

Mluvčí SFŽP Lenka Brandtová upřesnila, že na rekultivaci skládky přišlo přes 9 milionů korun z operačního programu Životní prostředí. Edvard Sequens ze sdružení za záchranu životního prostředí CALLA dodal, že rekultivace proběhne v zimě. Podle zástupců magistrátu budou sanační práce nakonec levnější. Přijdou na necelých 7 milionů korun.

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS) se nechal slyšet, že město část dotace vrátí. Likvidace ekologické zátěže potrvá ještě půl roku. Na jaře tady vysadí stromy a veškeré práce ukončí.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů