Úterý, 23. dubna 2024

První a sedmitisící místo zpětného odběru

První a sedmitisící místo zpětného odběru

Praha - Symbolickým prvním místem zpětného odběru vysloužilého elektrozařízení byl sběrný koš, umístěný ve vestibulu Ministerstva životního prostředí ČR.

Koš je na tomto místě již třetím rokem a celkem již do něj zaměstnanci odložili 1,801 tuny  vysloužilých elektrospotřebičů. Je nasnadě, že převažovalo většinou elektrozařízení, které souvisí s kancelářským provozem, ale také takové věci, jako je mikrovlnná trouba, kávovar nebo rychlovarná konvice. Celkem přes 70 kusů. Koš byl za dobu svého „pobytu na ministerstvu“ vyprázdněn již pětkrát.

Ministerstvo životního prostředí má jako místo zpětného odběru symbolickou jedničku. Místem zpětného odběru s číslem 7000 se stala Česká inspekce životního prostředí. Tolik míst, kde mohou občané odkládat vysloužilé elektrospotřebiče, totiž za dobu svého působí vytvořil kolektivní systém ELEKTROWIN. Ale 7000 není číslo  konečné. Elektrowin stále síť rozšiřuje a zahušťuje.

Sběrný koš na ČIŽP již přijal první vysloužilé elektrospotřebiče. A čas ukáže, zda mladší bráška koše umístěného na MŽP bude ve zpětném odběru úspěšnější.

Elektrowin, a. s., byl založen 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče a elektrické a elektronické nástroje. Společnost je koncipována jako nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Prostřednictvím téměř 570 sběrných dvorů v 420 městech, více než 2100 provozoven posledních prodejců a mobilních svozů zajištěných ve více než 4000 obcích smluvně pokrývá přes 87 % obyvatel ČR.

Pro bližší informace, prosíme, kontaktujte:

Taťána Pokorná, Elektrowin, e-mail: tana.pokorna@elektrowin.cz

Květoslava Hrubešová, Omne bonum, e-mail: hrubesova@omnebonum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů