Čtvrtek, 28. března 2024

Spor o svoz odpadu v Plzni

Spor o svoz odpadu v Plzni

Plzeň - Plzeň mění systém svozu odpadu. Lidé si nebudou sjednávat popeláře sami, jako to dělali doteď. Firmu vybere a najme radnice. Kritici změnu odsuzují, protože podle nich zničí zdravou konkurenci, zdraží svoz a lidé nebudou mít důvod odpad třídit.

O popelnice se už nebudou starat lidé, ale město, které si najme svozové firmy. Obyvatelé budou platit poplatek radnici a ta pak bude vyplácet popeláře. "Město je ze zákona původcem komunálního odpadu a do současné doby město nemá kontrolu nad odpadem," vysvětluje náměstek plzeňského primátora Petr Rund.

Podle příznivců nového systému už nebude jednou ulicí najednou projíždět několik popelářských aut různých svozových firem a blokovat dopravu. Podle odpůrců popeláři podraží nebo se budou muset dotovat z městské pokladny. "Buď se to bude dotovat padesáti miliony z rozpočtu Plzně, nebo budou občané platit vyšší poplatek," vidí důsledky nového systému jasně Kateřina Stašková ze Sdružení pro udržitelný rozvoj. "Předpokládám, že celý systém se bude dotovat z veřejných peněz. Proto s ním nesouhlasím," přidává svůj argument náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek. "To bych neřekl. Co se týče nákladů, ukáže až čas," říká Petr Rund.

Kritikům vadí především to, že lidé, kteří dosud odpad poctivě třídili, platili méně za svoz komunálního odpadu. Teď už nebudou mít motivaci. "V tuto chvíli ten, kdo třídí, si zaplatí méně svozu než ten, kdo netřídí. Tím pádem platí méně za svoz odpadu?" vysvětluje Kateřina Stašková. "Bezesporu ten systém bude demotivující z hlediska třídění odpadu, také bude bezesporu dražší," domnívá se Vladimír Duchek. "Systém bude pro občany i město mnohem přehlednější," stojí si na svém Petr Rund.   

S novým systémem nesouhlasí také část vedení radnice. Ta však tvrdí, že s tím nemůže nic dělat, protože takto rozhodlo zastupitelstvo.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů