Čtvrtek, 28. března 2024

Podestýlku ze zbytků vyvážíme do 13 zemí

Podestýlku ze zbytků vyvážíme do 13 zemí

Komfort pro tlapky domácích mazlíčků a jednoduchá likvidace kočičích suchých záchodů. Na to vsadila firma Asan. Podestýlky vyrábí z odpadu, který vzniká při výrobě plenek a hygienických vložek. "Podestýlek vyrábíme ročně stovky tun a vyvážíme je do třinácti zemí světa," říká šéf společnosti Asan Vladimír Janicki.


HN: Jak vás napadlo využít odpad z výroby plen pro podestýlky?

Dlouhodobě se zabýváme ekologickou výrobou a distribucí potřeb pro majitele domácích mazlíčků. Právě zpracování a využití odpadu, který vzniká při výrobě dámské a dětské hygieny nám vnukl nápad, jak tuto surovinu, která při likvidaci zatěžuje naše životní prostředí, využít, a přeměnit na ji na znovuvyužitelný produkt pro chovatele.


HN: Kdy jste si nechali nápad patentovat a kdy se rozjela výroba?

Příprava na patentování trvala bezmála jeden rok a hned potom jsme loni podali přihlášku na Úřad průmyslového vlastnictví. A na podzim jsme už rozjeli výrobu naplno.


HN: Jak jsou podestýlky úspěšné, kolik jich ročně vyrobíte? Vyvážíte je i do zahraničí?

Naše podestýlka je na domácím trhu úspěšná. Vyrobíme jí v řádech stovek tun ročně. Svou kariéru odstartovala na Mezinárodním veletrhu chovatelských potřeb Interzoo 2008 v Norimberku. Dnes podestýlku vyvážíme a dodáváme do třinácti zemí, a to nejen evropských.


HN: Je výroba podestýlek základem vašeho podnikání, nebo až doplnění portfolia?

Samozřejmě, že ne. Naše mateřská společnost Tommi CZ z jihočeského Písku, je významným hráčem na chovatelském trhu již 20 let. Veškerou svou výrobu ale Tommi přesunulo do Asie. Proto se firma rozhodla vybudovat některé výrobní závody i v Česku. Původní záměr byl zbudovat závod na zpracování odpadu z technického konopí, ale vzhledem k tomu, že v současné době je situace na trhu s tímto materiálem více než nejasná, padla volba na zpracováváni odpadu z plen.


HN: Máte problém se sháněním materiálu pro podestýlky?

Co se týká materiálu, myslíme tím odpadu, toho máme dostatek. Vytipovali jsme si výrobce, který svůj odpad nejprve likvidoval ve spalovnách, zatěžoval tím naše životní prostředí. My jsme k životnímu prostředí citlivější, a tak teď měníme jeho odpady naším výrobním způsobem na dále potřebné ekologické podestýlky.


HN: Chystáte se rozšířit výrobu?

Samozřejmě, stále se rozvíjíme a již v tuto chvíli pracujeme na rozšíření výroby, opět pro využití jiných odpadových surovin.

AUTOR: Jan Beránek
AUTOR: Zuzana Luňáková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů