Pátek, 29. března 2024

Jaderný odpad z Temelína může skončit i v Brdech

Jaderný odpad z Temelína může skončit i v Brdech

Příbram - Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) začala na popud vlády zkoumat vojenské újezdy, zda by některý z nich nebyl vhodný pro hlubinné úložiště jaderného odpadu. Zeleným se to nelíbí a považují to od vlády za nezodpovědné řešení.

Vláda si zřejmě neví rady, co do budoucna s jaderným odpadem. Výzkum vhodných lokalit, kde by mohl být v budoucnu uložen v podzemí radioaktivní odpad, skončil kvůli odmítavému postoji obyvatel šesti vytipovaných lokalit.

Výzkum koordinuje Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), která úkol převzala od roku 1998 od Ústavu jaderného výzkumu.

Správa vybrala původně více lokalit, až se výběr zúžil na šest zbývajících – Božejovice, Budišov, Lodhéřov, Lubenec, Pačejov a Rohozná. Jenomže obyvatelé těchto obcí se záměrem nesouhlasili a výzkum se pozastavil. Ministerstvo průmyslu tedy zadalo ústavu hledat nové potencionální podzemní úložiště ve všech pěti vojenských újezdech v zemi, to znamená i v Brdech. Dana Kuchtové ze Strany zelených to považuje za nezodpovědné a tvrdí, že vláda se dostala do úzkých a neví, co s jaderným odpadem. Podle Kuchtové se vláda rozhodla zaměřit na vojenské újezdy, protože bude jednodušší záměr prosadit. V případě, že by některý z vojenských újezdů byl vybrán, nemůžou v tom bránit obecní samosprávy.

Hledání úložiště trvá už několik let

„Hledání hlubinného úložiště radioaktivního probíhá již několik let a podílela se na něm řada odborníků. Výsledkem výzkumů SÚRO je vytipování šesti vhodných lokalit, a to z pohledu především geologické vhodnosti, z hlediska sociologického, z hlediska vlivů na životní prostředí a podobně. Vojenské újezdy nelze obecně označit jako případně vhodné pro hlubinné úložiště – nesplňují náročná, výše zmíněná kritéria, jinak by byly zařazeny mezi šest vybraných lokalit,“ řekla Deníku Dana Kuchtová s tím, že k výběru hlubinného úložiště nelze přistoupit nezodpovědně a zohlednit pouze hledisko snadné prosaditelnosti.

„Je zřejmé, že vláda je v úzkých a neví, kam radioaktivní odpad uložit. Nerudovské dilema – kam s ním – měla ovšem vláda řešit dříve, při rozhodování o využívání jaderné energetiky. Zelení na otázku nevyřešené koncovky jaderného palivového cyklu soustavně upozorňují a řešení ministra Římana určitě podporovat nebudou,“ dodala Kuchtová.

Podle Vítězslava Dudy, ředitele SURAO, bude v nejbližším období předběžně ověřováno, zda na území vojenských újezdů mohou být vhodné geologické podmínky pro případné umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů a vyhořelého jaderného paliva.

Práce ve vojenských újezdech Hradiště, Brdy, Boletice, Březina a Libavá budou zahrnovat rešerši existujících geologických informací. Ukončení těchto prací se předpokládá do 31. května 2009. Teprve poté bude podle ředitele možné říci, zda na některém z uvedených vojenských území jsou splněna základní geologická kritéria a má tak smysl začít tam s dalším velmi podrobným průzkumem. Ten by zahrnoval analýzu družicových a leteckých snímků, reinterpretaci geofyzikálních dat a provedení několika ověřujících geofyzikálních profilů v terénu.

V minulých letech prošlo výběrem území pro vybudování hlubinného úložiště radioaktivního odpadu více oblastí. Z nich pro pokračování průzkumných prací zůstalo šest ( Božejice, Budišov, Lodhéřov, Lubenec, Pačejov a Rohozná). V roce 2004 byly průzkumné práce vzhledem k odmítavému postoji obyvatelstva ve všech lokalitách pozastaveny. Nepřekročitelnou podmínkou k jejich obnovení je souhlas obcí v lokalitách.

Výsledky budou v dubnu

„Jsme si vědomi toho, že ne ve všech lokalitách je veřejné mínění i tamní samospráva nakloněna jednání o možnosti výstavby hlubinného úložiště v jejich regionu. V komunikaci s obcemi ve vytipovaných lokalitách chceme pokračovat, zároveň však prověříme další lokality, ve kterých budou splněna geologická kritéria a zároveň v nich mohou existovat příznivější podmínky z hlediska realizace stavby a postojů veřejnosti. V této souvislosti budou hodnocena i území vojenských újezdů,“ dodal ředitel SÚRAO Vítězslav Duda.

Provedením výzkumných prací ve vojenských újezdech byla pověřena firma Aquatest. Zařazení některého vojenského újezdu mezi vhodné lokality pro hlubinné úložiště a jejich další posuzování připadá v úvahu v roce 2010 či 2011, tedy po provedení všech průzkumů, které by odpovídaly pracím již dokončeným v dříve prověřovaných lokalitách.

Ověřování vojenských újezdů bylo zahájeno nyní v listopadu a předběžné výsledky budou známy zhruba v dubnu příštího roku.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) je organizační složka státu zřízená na základě § 26 zákona č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon). Na základě tohoto zákona pověřila Vláda ČR SÚRAO jednáním o budoucím umístění hlubinného úložiště a provedením průzkumných prací ve vhodných lokalitách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů