Středa, 24. dubna 2024

Sběr starých ledniček a praček čekají asi problémy

Sběr starých ledniček a praček čekají asi problémy
Až o desítky procent stoupla v letošním roce ochota lidí odevzdávat staré elektrospotřebiče k recyklaci. Odborníci však varují, že odběr elektroodpadu se může v příštím roce zkomplikovat.

Ústavní soud má totiž napřesrok rozhodnout o stížnosti, kterou na vyhlášku o sbírání elektroodpadu podali někteří výrobci a dovozci elektrospotřebičů. Ti tvrdí, že systém sběru je značně neprůhledný a neziskové společnosti zajišťující sběr, takzvané kolektivními systémy, nemají stejné podmínky k podnikání.

Pokud soud vyhlášku zruší, přestanou podle některých hlasů existovat pravidla, která by kolektivní systémy přinutila starý elektroopad sbírat. Nikde totiž nebude určeno, kolik odpadu má takováto firma ročně sebrat. "Systém může nejvíc ušetřit jen tím, že nebude příliš sbírat. Nevybrané spotřebiče pak zbytečně zamoří životní prostředí," říká advokát Jan Kořán z advokátní kanceláře Kořán a Fiřt.

"Výrobci, kteří mají ze zákona povinnost vybírat od zákazníků poplatek za budoucí sběr, se logicky zapojí do systému, který pro ně bude nejlevnější," nastínil další možný problém Kořán. Navíc se může stát, že po zrušení vyhlášky Česko nesplní závazek vůči EU, že vybere čtyři kilogramy elektrozařízení na osobu a rok. Loni se podařilo nasbírat jen 2,5 kg, letos to má být už o něco více.

Podle Michala Mazala z Asociace spotřební elektroniky se však zastavení výběru elektroodpadu není třeba obávat. Za to mají totiž výrobci odpovědnost ze zákona. "V případě zrušení vyhlášky nebude jen jasné, komu máme ty peníze platit," říká Michal Mazal s tím, že od roku 2005 do systému kolektivního sbírání nateklo kolem miliardy korun. Zhroucení sběru odpadu se nebojí ani generální ředitel kolektivního systému Elektrowin Roman Tvrzník. I když přiznává, že reakce firem na případné zrušení vyhlášky mohou být různé. Elektrowin však doufá, že výrobci budou dál plnit své závazky.

Ministerstvo životního prostředí chce situaci řešit až v novele zákona o odpadech, jejíž návrh hodlá předložit vládě v březnu 2009.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů