Čtvrtek, 28. března 2024

ÚS odmítl stížnost ekologů bojujících proti meziskladu v Temelíně

ÚS odmítl stížnost ekologů bojujících proti meziskladu v Temelíně

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost občanského sdružení V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín, jejímž prostřednictvím ekologové bojovali proti plánu na umístění meziskladu vyhořelého paliva v areálu elektrárny. Stížnost je zjevně neopodstatněná, zjistila ČTK z internetové databáze. Sdružení se v této věci podle předsedy Vladimíra Halamy obrátí nejspíš na Evropský soud.

Soud tak nepřímo potvrdil rozhodnutí, jímž úředníci radnice v Týnu nad Vltavou a jihočeského hejtmanství vyslovili souhlas se stavbou.

"Ústavní soud nezjistil porušení práv stěžovatele (občanského sdružení) na soudní ochranu a na příznivé životní prostředí," uvedl v usnesení soudce zpravodaj Pavel Holländer.

Ekologové konkrétně tvrdili, že úředníci při posuzování zásahu do krajinného rázu podle zákona o ochraně přírody a krajiny nezohlednili všechna rizika stavby meziskladu vyhořelého paliva. Například prý nezvážili to, jak by vybudování skladu mohlo ovlivnit dopady případné těžké havárie v elektrárně. Podle Krajského soudu v Českých Budějovicích, Nejvyššího správního soudu i Ústavního soudu však úřady své povinnosti v tomto řízení splnily.

"Zatím informaci o rozhodnutí Ústavního soudu nemám. Určitě ale jeho výrok prostudujeme a budeme hledat cestu, jak ten začarovaný kruh prolomit. Nechceme to jen tak pustit z hlavy," uvedl šéf sdružení. U evropského soudního dvora přitom leží už jedna stížnost jihočeské organizace. Ta se v ní domáhá rozšíření stávajícího třináctikilometrového havarijního pásma kolem Temelína. "Ústavní soud rozhoduje ve věcech, k nimž by si měl správně vyžádat stanovisko soudního znalce," dodal Halama.

Elektrárna o mezisklad usiluje od roku 2003. Má pojmout až 1370 tun materiálu, což vyprodukují oba bloky Temelína za 30 let. Nyní se vyhořelé články ukládají přímo do bazénu v reaktoru. Mezisklad má být v provozu zhruba 60 let. Trvalé hlubinné úložiště radioaktivního odpadu chce Česko vybudovat do roku 2065. Místo pro stavbu stále není určeno.

Autor: ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů