Čtvrtek, 18. dubna 2024

Papírenství začaly horší časy

Papírenství začaly horší časy

- Ceny recyklovatelného odpadu klesají, nejcitelněji padají ceny lepenky a smíšeného papíru

Recese ve světě začíná trápit další odvětví tuzemského průmyslu: papírenství. "Na celosvětovém trhu klesá spotřeba papíru, padají ceny papírenských výrobků i buničiny. To postihuje i české výrobce," říká Ivo Klimša, šéf celulózky Biocel Paskov a prezident Asociace českého papírenského průmyslu.

Podle Klimši zatím nejde v české papírenské branži "o nic dramatického". "Například my v Biocelu prostě snižujeme produkci, o propouštění zatím neuvažujeme. Ale předpovědi pro obor jsou složité," dodává Klimša, který očekává, že v příštích týdnech budou muset některé české papírny sáhnout k dočasným odstávkám provozu. Kde se ale už teď papírenská recese projevila naplno, je trh se starým papírem.

"Papírny na pokles reagují tím, že omezují odebírané množství recyklovatelných odpadů, ty se hromadí v papírnách nebo u zpracovatelů druhotných surovin. Ceny recyklovatelného odpadu klesají, nejcitelněji padají ceny lepenky a smíšeného (netříděného) papíru," říká Alexandra Kostřicová ze společnosti A.S.A., která se zabývá výkupem a zpracováním druhotných surovin.

Starého papíru se v Česku ročně spotřebuje 400 tisíc tun, od firem a občanů se ho ale vybere kolem 700 tisíc tun. Téměř polovina se tak exportuje. Jenomže donedávna ceněná surovina se stala nežádoucím odpadem. Dříve za ni zpracovatelé platili, teď naopak začínají za některé druhy žádat poplatky od dodavatelů. Lidé z oboru varují, že to sníží motivaci Čechů ke třídění odpadu.

Podle Jaroslava Tymicha ze společnosti Euro Waste, firmy patřící k předním tuzemským hráčům na trhu se starým papírem (vlastní ji papírny Mondi Štětí, Smurfit Kappa Štúrovo a obchodní firma Reparco), má problém globální rozměry.

"Export starého papíru z Česka významně klesl, v některých druzích až na polovinu. Hlavní odběratel evropského sběrového papíru, Čína, jej prakticky přestal nakupovat. Takže sebraný papír zůstává v Evropě, nabídka převyšuje poptávku, sklady se zaplňují."

"Vůbec největší problém je se smíšeným, netříděným papírem. Papírny ho v současné době odebírají za cenu kolem 250 - 400 korun za tunu. Lokální firmy už dokonce nastavily minusové ceny. Zahraniční odběratelé žádají smíšený papír za minusovou cenu kolem osmi eur za tunu," říká Kostřicová.

Totéž se ale začíná projevovat i ve výkupnách, kam starý papír vozí občané. "Ceny za vykupovaný papír tam klesly téměř na nulu. Smíšený papír a lepenka se vykupují za nulu až deset haléřů za kilogram, v prosinci se uvažuje o záporných cenách. Tříděné noviny a časopisy se vykupují také za ceny blížící se nule," přibližuje Kostřicová současnou praxi výkupen, z nichž některé provozuje i sama A.S.A.

Zpracovatelé odpadů se proto chystají na útlum. "Trh se začíná blížit citlivé hranici, kdy mnohé firmy zvažují, zda je rentabilní zaměstnávat pracovníky, kteří se tříděním zabývají. Třídění je významnou nákladovou položkou, může dojít k jeho ohrožení co do kvality i kvantity. Víme, že některé odpadové firmy z našeho odvětví hodlají dokonce v blízké budoucnosti ukončit podnikatelskou činnost," tvrdí Kostřicová.

Ta navíc podotýká, že propad cen se netýká jen papírenských odpadů, ale také ostatních druhotných surovin, například plastových fólií a PET lahví.

Nezájem zpracovatelů se pomalu začíná projevovat na ulicích - u kontejnerů na tříděný odpad. Především starého papíru v nich přibývá a obcím hrozí, že budou muset zaplatit častější odvoz těchto odpadů.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů