Pátek, 19. dubna 2024

Do sběrny jen s bankovním účtem

Do sběrny jen s bankovním účtem

Mnohem složitější bude od Nového roku prodat do sběren surovin ukradené cenné kovy. Sběrny totiž značnou vykupovat šrot pouze od podnikatelů a peníze nevyplatí na ruku. Místo toho je mají nově posílat pouze na bankovní účet.

Těsně před koncem roku to vyhláškou nařídilo ministerstvo životního prostředí. Už by nemělo být možné odvézt do sběrny na vozíku například dopravní značky, průmyslové stroje, kanálové mříže či elektrické kabely. "Snažili jsem se vyjmenovat věci, které obvykle pocházejí z trestné činnosti," popsal mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

V praxi bude od pátku výkup šrotu vypadat tak, že sběrna přesně zapíše, od koho a jaký odpad vykoupila, vezme si od něj číslo bankovního účtu a peníze mu na něj posléze pošle. Omezení se netýkají například starých koster od praček či lednic. Ty ministerstvo mezi "rizikový" odpad nezařadilo.

Ve sběrnách se ale na nový zákon dívají s despektem. Šéf sběrny v brněnských Žabovřeskách Václav Absolon má na červených vratech své brněnské výkupny velkými písmeny napsáno, že nevykupuje kradené věci. "Bude to pro nás další administrativní zátěž. Když budu vykupovat malé množství odpadu, nebude se mi to kvůli výši bankovních poplatků rentovat," obává se. Jeden bankovní převod ho stojí zhruba dvacetikorunu.

Zákon, který ministerstvo doplnilo vyhláškou, prošel sněmovnou letos v září, o měsíc později ho podepsal prezident. Pochází z dílny poslanců ČSSD a KSČM. "Je to jediná možnost, jak bránit krádežím," brání předpis komunistická poslankyně Kateřina Konečná, která je pod zákonem podepsána.

Václav Absolon má podle svých slov na obranu proti zlodějům vlastní recept. "Rovnou lidem říkám, že tyhle věci nechci. Podobně se chovají i další výkupci v okolí a v posledních letech registrujeme, že podezřelého materiálu ubylo," tvrdí výkupce.

Zákonodárci sáhli ke zpřísnění odpadového zákona po letošní krádeži osmi stovek bronzových destiček z terezínského hřbitova. Jejich zloději půjdou před soud, hrozí jim dva až osm let vězení. Například krádeže nově namontovaných kabelů u hlavního nádraží v Praze také letos dvakrát na hodiny zablokovaly vlakovou dopravu.

Poslance vedou ke zpřísnění zákona i další čísla. Na jednoho obyvatele včetně novorozenců připadá ročně odevzdaných tři sta kilo šrotu. A až šedesát procent z toho pochází podle odhadu policistů z trestné činnosti. Jen loni se v Česku vykoupil kov za 4,5 miliardy korun.

Zákon o odpadech je důležitý i pro řidiče. Stanovuje poplatky za registraci ojetého auta. Ty se pohybují od tří do deseti tisíc podle toho, jakou emisní normu vozidlo splňuje. Dotknout se může až dvou a půl milionu řidičů.

Poplatek se platí při první registraci ojetého auta v tuzemsku, případně při první přeregistraci. Kvůli této změně kolabovala před koncem roku řada registrů po celé zemi. Také autovrakoviště evidují zvýšený zájem o likvidaci starých aut.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů