Pátek, 29. března 2024

Sortér – pomocník při třídění odpadu

Sortér – pomocník při třídění odpadu

Kuchyň lze bez vytáček označit za továrnu na odpadky. Podle statistických údajů každý z nás vyprodukuje ročně až 250 kg odpadu. Kolik asi z tohoto čísla skončí řádně v tříděném odpadu? Třídění a recyklace odpadů je nanejvýš nutná a naštěstí už víme, jak se odpadu z kuchyně zbavit. Na světě je pomocník jménem sortér.

Jde v podstatě o dokonalejší variantu odpadkového koše skládající se z několika částí, která dovoluje třídit odpad již přímo v kuchyni. V průběhu vaření se nahromadí neuvěřitelné množství nejrůznějšího organického odpadu, ať už jde o zbytky zeleniny, slupky z ovoce či odřezky masa. V domácnostech přibývá také hora odpadu neorganického původu z plastových obalů, papíru či skla včetně PET lahví. To vše si vyžádalo řešení v podobě tzv. sortérů.

Klasický odpadkový koš totiž nebývá zpravidla příliš veliký, takže se do něj veškerý odpad ani vejít nemůže. A pokud se to podaří, a do koše je vhazováno bez výběru cokoliv včetně zbytků od jídla, určitě takový koš nebude moc vábně vonět, ba právě naopak vyhozené kůstky či hlava od vánočního kapra budou šířit dokola nepříjemný zápach.

Sortér na třídění odpadu se skládá z více modulů, Jsou to asi dvě až čtyři plastové nádoby, které nacházejí své umístění v hlubší spodní zásuvce kuchyňské linky nejlépe pod dřezem. Sortér se otevírá a zavírá buď ručně, nebo pomocí pedálu - nášlapem bez pomoci rukou. Spodní zásuvku lze zpřístupnit obvykle výsuvem nebo otevřením dvířek. Protože při vaření a zpracování surovin ruce neplývají čistotou, je vhodnější zvolit lepší variantu na otevírání kolenem.

Sortér může mít jen dvě nádoby, které slouží k třídění odpadu organického původu a vše ostatní, co domácnost vyprodukovala coby odpad neorganický. Širší možnost třídění odpadků nabízejí sortéry, které vedle dvou nádob mají ještě menší „oddělení“ na sklo, plech případně na staré baterie. Barevné odlišení jednotlivých nádob přímo vybízí k třídění, tak jak ho známe z rozlišení venkovních popelnic. Zelená nádoba je na sklo, modrá na papír a žlutá je určena pro plastové obaly a PET lahve.

Komfortnější typy sortérů mohou vyjet automaticky na dotyk ruky na plný výsuv, čímž se zjednoduší manipulace s jednotlivými koši. Nádoby jsou vyrobené obvykle z plastu případně z nerezu s různým objemem. Menší 8litrový postačí malým domácnostem, největší pojmou až 40 kg odpadu. Víko společně se zavřením dveří nebo zasunutím zásuvky se postarají o to, aby nedocházelo k úniku nepříjemného odéru. Vnitřní prostor sortérů mohou rozdělovat různé flexibilní přepážky. Některé sestavy sortérů tak pamatují i na drátěné koše a přepážky pro odkládání čisticích prostředků a pomůcek, jiné i na odložený tisk.

Sortér ideálně umístěný jako spodní zásuvka v lince u dřezu už rozhodně není novinkou v zavedených kuchyňských studiích. Také výrobci moderního nábytku už sortéry integrují do kuchyňských linek se zásuvkami s plnovýsuvem a tichým dorazem. Sortéry jsou k dostání ve specializovaných obchodech v cenách pohybujících se v rozmezí 3 až 10 000 korun. Užitečné pomocníky v domácnosti seženete například u firmy Franke, kde si podle katalogových listů můžete objednat podle šířky skříněk nejrůznější typy. Jednou z možností je například Sorter 700 KickMatic, který se vysouvá pomocí nerezového pedálu před soklovou lištou a umožňuje tak otevření bez pomoci ruky, který pořídíte za 7 500 Kč bez DPH.

I z takové záležitosti jako je ekologické třídění odpadu lze učinit designový kousek. Například pojízdný nerezový koš na tříděný odpad s uspořádáním na výšku je originální řešení Donlič Interiéru. Na šířku zabere jen 42 cm, skříňka je vysoká 110 cm a má jednu výhodu navíc. Spolehlivě slouží a ještě u toho dobře vypadá.

Autor: Alexandra Rohanová

Foto: archiv firmy Blanco

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů