Čtvrtek, 28. března 2024

Ivanovice: Prašná skládka zmizí

Ivanovice: Prašná skládka zmizí

Ivanovice na Hané - Ivanovická radnice ustoupila stížnostem obyvatel a zruší skládku suti. Stavebníkům to ale zkomplikuje život.

Celé měsíce se Božena Loubalová z Ivanovic na Hané dívala, jak nákladní auta přivážejí stále nové hromady stavebního odpadu a sypou je nedaleko jejího domu na obecní plochu pod továrnou Fischer. Drtička pak odpad několik dnů redukovala. Když hluk a prašnost začaly být neúnosné, podala stížnost na ivanovickou radnici. „Měli jsme obavy, že tam vzniká recyklační dvůr,“ svěřila se Loubalová.

Situaci posuzovali i pracovníci vyškovského územního pracoviště krajské hygienické stanice. Do pěti minut po telefonické stížnosti vyrazili do Ivanovic na Hané. „Nejvyšší prašnost nastala v době drcení, ale to trvalo jen krátkodobě. Přesto jsme nakonec naznali, že nadrcený odpad by měl provozovatel zakrýt plachtami,“ uvedl hygienik Rudolf Novák.

Ivanovická radnice nakonec tlaku obyvatel ustoupila. „Úložiště se zruší. Další suť tam už dávat nebudeme. Musíme nicméně vyřešit, co s uloženým odpadem. Do té doby než rozhodneme, kam ji odvezeme, zůstanou hromady zakryté, aby se z nich neprášilo,“ uvedl vedoucí ivanovického stavebního úřadu Bohumír Novotný.

A to může trvat třeba celá léta, přestože odpadu už zůstává na ploše zhruba jen třetina původního stavu. Rozdrcená stavební suť se totiž využívá například k vysypávání cestiček nebo k zavážení různých výmolů. Nejde se jí zbavit najednou.

Celý problém vzniknul, když v Ivanovicích na Hané vzrostl počet stavebníků a ti nevěděli kam se stavebními zbytky. Radnice se rozhodla vyjít jim vstříc a využít volnou obecní plochu, kde kdysi zemědělci ukládali cukrovou řepu. Když po restituci připadla část soukromé firmě a část městu, využívali ji oba jenom ke skladování stavebního materiálu na paletách a dřevěných výrobků. Tedy věcí, které nezpůsobovaly prašnost. „V minulosti jsme neřešili žádné stížnosti. Problém nastal až v době, kdy město objednalo drcení stavební suti na této zpevněné ploše,“ připustil Novotný.

Na jedné straně město vyhovělo lidem v sousedství úložiště, ale na straně druhé budou mít stavebníci rozhodně komplikovanější život. „Budou muset využívat služeb firmy Respono,“ myslí si Novotný.

Do ivanovického sběrného dvoru společnosti Respono však můžou přijet jenom lidé s menším množstvím stavebního odpadu, třeba s vozíkem za auto.
„Větší množství, například nákladní auto, ale může jet jedině na skládku do Kozlan. Podle nového ceníku platného od začátku letošního roku zaplatí podnikatel tři sta dvacet korun za jednu tunu odpadu a fyzická osoba dvě stě sedmdesát korun. K tomu všemu je potřeba přičíst devatenáctiprocentní daň,“ řekl pracovník Respona Karel Brandýs.

Pokud by vedení města Ivanovice na Hané do budoucna uvažovalo o zřízení recyklačního dvora, museli by s tím souhlasit i všichni vlastníci sousedních pozemků.

Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů