Pátek, 19. dubna 2024

Litomyšl vydělává ročně na třídění odpadu 1,6 milionu korun

Litomyšl vydělává ročně na třídění odpadu 1,6 milionu korun

Částku 1,6 milionu korun vydělá ročně radnice v Litomyšli na tříděném odpadu. Poplatek za svoz odpadu na rok 2009 přesto zvýšila, řekl ve středu agentuře Mediafax vedoucí odboru místního hospodářství litomyšlské radnice Pavel Jiráň.

Peníze za vytříděný odpad dostává město od společnosti Ekokom. Poplatek za svoz odpadu od obyvatel bude letos 480 korun, což je o 24 korun více než v roce minulém.

Zvýšení radnice obhajuje tím, že firmě Liko Svitavy, která odpad v Litomyšli sváží, stouply náklady o 100 korun za jednu tunu odpadu.

Za jednoho obyvatele si firma účtuje 530 korun, radnice vybírá 480. Padesátikorunový rozdíl za svých deset tisíc obyvatel město doplácí.

"Ročně doplácíme asi šest set tisíc korun, takže nám z příjmu za tříděný odpad ještě spousta peněz zbude. I kdyby byl s prodejem například starého papíru problém, tak se nám nejspíš podaří stále vydělávat tolik, abychom z toho mohli doplácet na svoz běžného odpadu," dodal Jiráň.

Autor: Martin Karlík

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů