Čtvrtek, 28. března 2024

Plast nejde na odbyt, trh odpadů kolabuje

Plast nejde na odbyt, trh odpadů kolabuje

- Po propadu výkupních cen papíru doléhá recese i na zpracovatele plastového odpadu

- Obce se bojí problému při třídění odpadu

Na sběr tříděného odpadu v Česku doléhá krize jako ještě nikdy dosud. Po propadu cen papírenských výrobků a buničiny, a tedy i výkupních cen papírového odpadu, postihl stejný osud i plastový odpad, především sběr PET lahví. Zpracovatelé drasticky snížili výkupní ceny, o recyklaci PET není zájem a obce se bojí kolapsu současného systému sběru tříděného odpadu.

Ještě před třemi lety zažívalo zpracování plastových lahví v Česku boom. Asijské textilky chrlily tisíce tun oblečení, na jehož výrobu jsou třeba vlákna, zpracovaná nejen z originálních surovin, ale i PET odpadu. Podobně tak automobilový průmysl. České firmy nestíhaly zpracovávat od svozových firem nakoupený, případně i vytříděný plastový odpad. Jenže teď je všechno jinak.

Pád cen o polovinu

"Není kam a komu dodávat. Při nynějších směšných cenách ropy se výrobcům vyplatí využívat originální ropné suroviny než použité obaly. Jsme před zavřením, nemůžu to dotovat," tvrdí Jan Marek, majitel firmy U Transform Stod, která třídí získaný plastový odpad, zpracovává a vyrábí z něj palety i drť pro své odběratele.

"Je to kolaps. Poptávka z Evropy i Asie klesla o devadesát procent, my jsme snížili ceny, za jaké vykupujeme PET, až o sedmdesát procent. Na vině je z velké části i propad zakázek v autoprůmyslu," přidává se jednatel česko-čínské firmy Wansida, která v tuzemsku zpracovává skoro polovinu PET lahví z tříděného komunálního odpadu.

Na polovinu - z osmi na čtyři koruny za kilogram - snížil nedávno výkupní ceny i největší český zpracovatel a výrobce PET vláken firma Silon z Plané nad Lužnicí.

Skončí na skládkách?

Dodavatelé - svozové a třídící firmy - varují, že za těchto cen se jim už přestává vyplácet sběr i třídění odpadu a vyjde laciněji ho ukládat na skládky jako netříděný z běžných popelnic.

Společnost EKO KOM, která zajišťuje pro firmy povinný odběr a využití odpadu z obalů a přispívá obcím na systém třídění, už od ledna začala vybírat vyšší poplatky od 21 tisíc nasmlouvaných průmyslových a obchodních společností.

EKO KOM, firma hospodařící ročně s více než miliardovým obratem, ale nemůže nést podle ředitelky oddělení využití odpadů Martiny Vrbové zodpovědnost za všechny ztráty v oblasti separovaného sběru odpadů.

"Je potřeba, aby se na této ztrátě podíleli i ostatní účastníci, tedy komunální sféra, stát a odpadářské firmy," říká Vrbová.

Současný systém třídění v obcích je podle ní třeba zachovat. A tříděný odpad využívat nejen recyklací, ale třeba i na výrobu paliv nebo energetické využití.

Ministerstvo hledá řešení

Ministerstvo životního prostředí prý o problému ví, je to celoevropský stav a chce to řešit dokonce v rámci Rady Evropské unie pro životní prostředí.

"Jde o kolaps v rozsahu světového přebytku na trhu s papírem," vyjádřila k situaci kolem PET lahví Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva.

Úřad se například podle Krebsové dlouhodobě snaží prosadit na úrovni unie daňové zvýhodnění pro recyklované výrobky.

Českým trhem projdou ročně desítky tisíc tun plastových obalů. Z obcí se přitom vytřídí kolem osmdesáti tisíc tun plastového odpadu.

Celosvětový propad trhu se surovinami už od loňska postihl u nás i další výrobce a zpracovatele. Některé papírny na přelomu roku odstavily provozy.

A ještě výrazněji recese zasáhla trh se starým papírem, za který už většina sběren neplatí. Hrozí proto úplný krach některých firem, které vykupují a zpracovávají druhotné suroviny.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů