Středa, 24. dubna 2024

A.S.A. Dačice s.r.o dostala od ČIŽP půlmilionovou pokutu

A.S.A. Dačice s.r.o dostala od ČIŽP půlmilionovou pokutu

Oblastní inspektorát ČIŽP v Českých Budějovicích uložil společnosti A.S.A. Dačice s.r.o. pokutu za porušení zákona o odpadech v celkové výši 494 750 Kč.

Společnost A.S.A. Dačice s.r.o. porušila rozhodnutí Krajského úřadu Jihočeského kraje, a to tím, že na své provozovně ke sběru a výkupu odpadů v Dačicích skladovala bez jakéhokoliv chlazení infekční odpady, a to po dobu delší než 48 hodin.V jednom případě tato doba přesáhla dokonce  50 dní.

„Bez chlazení infekčních odpadů, při jejich delším skladování, dochází k namnožení patogenních organismů ve zdravotnických odpadech, čímž se odpad stává ještě nebezpečnější. Obzvlášť nebezpečné je takovéto chování v letních měsících, s ohledem na panující vysoké teploty, proti zimnímu období, kdy nízké teploty v určitém období „teoreticky mohou nahradit požadované chlazení,“ dodává Ing. Dušan Vysloužil z oddělení odpadového hospodářství ČIŽP v Českých Budějovicích.

Společnost se proti pokutě odvolala k MŽP, to však potvrdilo správnost rozhodnutí ČIŽP.

V roce 2008 provedla ČIŽP OI České Budějovice sérii kontrol nakládání s infekčními odpady u provozovatelů zařízení ke sběru a výkupu těchto odpadů. Tyto kontroly navazovaly na kontroly zdravotnických zařízení a na kontroly spaloven, které byly prováděny v předchozích letech. Z  vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 195/2005 Sb. vyplývá, že infekční odpady musejí být po shromáždění v místě vzniku, např. ve zdravotnickém zařízení, předány ke konečnému odstranění do 48 hodin v letním období, respektive do 72 hodin v zimním období; v případě delšího skladování musí být odpad chlazen na 3 – 8 °C.

Inspektoři ČIŽP OI České Budějovice provedli v roce 2008 kontroly u 10 provozovatelů zařízení ke sběru a výkupu odpadů, přičemž ve 4 případech bylo zjištěno porušení zákona v  nakládání s infekčními odpady.

Odpady musí být skladovány v chladu nebo bezodkladně předány k odstranění z důvodu možného namnožení patogenních mikroorganismů, které by mohly znamenat vážné ohrožení zdraví lidí, a to nejen obsluhy - zaměstnanců provozovatelů zařízení, ale i občanů, se kterými by tito zaměstnanci přišli do styku například v inkubační době případné nemoci. Skladování infekčních odpadů provozovateli zařízení ke sběru a výkup odpadů po dobu 60 respektive 160 dnů bez chlazení znamená vážné ohrožení zdraví lidí i životního prostředí.

 

Ivana Awwadová

tisková mluvčí ČIŽP

V Praze dne 8.1.2009

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů