Pátek, 29. března 2024

V Havířově přibude 144 kontejnerů na tříděný odpad

V Havířově přibude 144 kontejnerů na tříděný odpad

Havířov (Karvinsko) -- V osmdesátitisícovém Havířově na Karvinsku přibude do konce ledna 144 nových kontejnerů na starý papír, sklo a plastové lahve. Nové kontejnery částečně nahradí staré v centru města a doplní také sběrná stanoviště na sídlišti Šumbark. Obyvatelé tak budou mít ke třídění odpadů k dispozici na 800 nádob, řekla ČTK mluvčí havířovského magistrátu Jana Pondělíčková. Loni lidé ve městě vytřídili přes 1200 tun odpadu, což je o 31 tun více než v roce předchozím.

V současnosti slouží k separaci plastů ve městě 310 kontejnerů, dalších 198 nádob je určeno na sběr skla a 203 kontejnerů na papír. "Od začátku února bude k dispozici 226 kontejnerů na sklo, 326 na plast a 227 na papír," upřesnila mluvčí.

Havířovští si podle Pondělíčkové zvykli třídit odpad. "V roce 2008 občané našeho města vytřídili přes 1200 tun druhotných surovin, v roce 2007 to bylo 1169 tun. Společně s papírem se třídí do stejných nádob také obaly tetrapack," dodala s tím, že náklady města na separaci odpadů činí ročně asi 12 milionů korun. Na jednoho obyvatele vychází v průměrně 14,5 kilogramu vytříděného odpadu.

Město spolupracuje s firmou EKO-KOM, která podle Pondělíčkové také nové kontejnery v hodnotě 1,1 milionu korun zakoupí a na základě smlouvy je městu propůjčí. Podle množství vyseparovaného odpadu získává radnice od této firmy příspěvek, který město využívá na osvětu v oblasti separace odpadů. Za loňský rok to bylo 1,5 milionu Kč.

Množstvím vytříděného odpadu ale patří Havířov v rámci kraje k horším místům. V Moravskoslezském kraji se loni na osobu vytřídilo průměrně 25,5 kilogramu papíru, skla a plastů. Nejpilnější byli obyvatelé Třince na Frýdecko-Místecku, kde každý do kontejneru odnesl průměrně přes 51 kilogramů sběrového papíru, plastů, skla i nápojových kartonů. Na severní Moravě bylo podle Agentury pro regionální rozvoj na konci minulého roku kolem 14 800 kontejnerů na papír, sklo, plasty, nápojové kartony a kovy, což je meziročně téměř o tisícovku více.

Elena Mazurová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů