Čtvrtek, 28. března 2024

Na zlepšení třídění odpadů letos na Vysočině vynaloží 6,3 mil. Kč

Na zlepšení třídění odpadů letos na Vysočině vynaloží 6,3 mil. Kč

Jihlava - Přes šest milionů korun bude letos na Vysočině vynaloženo na zlepšení třídění odpadů, z toho 1,5 zaplatí kraj, zbytek sběrová společnost EKO-KOM. Na nákup dalších sběrových nádob půjde 2,5 milionu korun, dva miliony na krajskou komunikační kampaň a 1,7 milionu na školení zastupitelů obcí a odměny v soutěži My třídíme nejlépe. Vyplývá to ze smlouvy se sběrovou společností, kterou dnes projednala rada kraje.

EKO-KOM pro kraj mimo jiné zajistí zmapování sítě sběrných dvorů v celém kraji s informacemi o provozovateli, místě, druzích odpadů, provozní době i zpětném odběru elektrozařízení. V kraji dosud takový kompletní materiál neexistuje. Společnost také v rámci pilotního programu zorganizuje kurzy o nakládání s biologicky rozložitelným komunálním odpadem. Loni se jich zúčastnilo 300 lidí a přišly na více než 300 000 korun.

Obyvatelé Vysočiny vytřídili loni zhruba 24 000 tun odpadů, které by naplnily vlak dlouhý 52 kilometrů. Od roku 2004, kdy společnost EKO-KOM navázala spolupráci s krajem, se výtěžnost separovaných surovin zvýšila o 41 procent. Počet kontejnerů v obcích vzrostl o 30 procent na celkem 12 094 kusů. Na jedno separační hnízdo připadá na Vysočině 124 obyvatel a patří tak k nejlepším krajům v Česku.

Odpady na Vysočině třídí více než 90 procent obcí, tedy 652 z celkem 704. Loni se kraj zaměřil spolu s Agenturou Dobrý den na kampaň ve školách, v budoucnu ji zacílí na netřídiče. V rozpočtu kraj mimo jiné počítá i s vypracováním inventarizace starých skládek, která bude stát dva miliony korun. Stejně tolik má nachystáno na aktualizaci Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina a na návrh strategie nakládání s komunálním odpadem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů