Úterý, 19. března 2024

Cehnice se konečně zbaví nebezpečné skládky

Cehnice se konečně zbaví nebezpečné skládky

Cehnice (Strakonicko) - V Cehnicích na Strakonicku se lidé bojí každého deště, nutně potřebují ochranu proti povodním. Jenže stavbu opatření blokuje obří skládka, leží na břehu protrženého rybníka, který při větší vodě ohrožuje obec. Tuny odpadků se tam hromadí už 35 let, hráz kvůli tomu nelze opravit a rybník odbahnit. Likvidace je na majiteli, kterým je kraj a pozemkový fond.

Staré ledničky, kočárky, suť, popílek, pneumatiky jsou pouhým okem patrným vzorkem skládky, která vznikla v 80. letech. Teď se sune do míst, kde bývala vodní plocha. V tělese dvouhektarového rybníka voda teď není. Odtekla, když se protrhla hráz, rákosím si razí cestu jen potok. Pokud se při dešti zvedne jeho hladina, zaplavuje některé chalupy. Místní obyvatel Otmar Aleš prohlásil: "Voda škody udělá určitě, ale s usazeným bahnem se potom potýkáme hodně dlouho."

Šest let zastupitelé situaci řeší, zatím postavili alespoň opěrnou zeď, která má ochránit domy. Další projekty blokuje černá skládka. Dokud nezmizí, obec nedostane dotace na opravu a odbahnění rybníka. "Rybník zcela ztratil retenční schopnost. Máme samozřejmě strach, od roku 2002 tu byly další dvě větší povodně," uvedla starostka Cehnic Helena Sosnová (nez.).

Pozemky pod skládkou patří státu a kraji. Vlastníci podle starostky několik let váhali, nakonec se však dohodli. Společně připravují projekt na likvidaci této ekologické zátěže, slibují, že začnou ještě letos. "Dojde k podpisu smlouvy s pozemkovým fondem na odstranění této nebezpečné skládky," potvrdil radní Jihočeského kraje Karel Vlasák (ODS). Mluvčí pozemkového fondu Michal Bureš doplnil: "Bude započato se sanací, počítáme tak asi v březnu, dubnu." Úklid břehu si vyžádá kolem 12 milionů korun. Kraj a pozemkový fond teď upřesňují, kolik kdo zaplatí.

Likvidace černé skládky potrvá asi dva měsíce, odbahnění rybníka plánují jeho majitelé na příští rok.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů