Pátek, 19. dubna 2024

Ropný odpad prodá Česko Polákům. Už je jasné kam

Ropný odpad prodá Česko Polákům. Už je jasné kam

Ostrava - Desítky tisíc tun starých ropných zbytků z olejových lagun v Ostravě nespálí české elektrárny, ale nakonec je nakoupí Poláci.

Sdružení firem Čistá Ostrava dnes oficiálně oznámilo, že 360 tisíc tun paliva, které smísením s uhlím z ropných látek vyrobí, shoří v polských cementárnách a teplárnách.

Sdružení Čistá Ostrava získalo od státu zakázku za čtyři miliardy korun na likvidaci jedné z největších ekologických zátěží. Oproti původním plánům sdružení na podzim oznámilo, že směs ropných zbytků a uhlí začalo prodávat odběratelům v Polsku.

Manažeři sdružení však nechtěli uvést, kde konkrétně se bude toto palivo spalovat. Dnes však zveřejnili konkrétní informace.

„Máme smlouvu s polským obchodníkem s palivy - s firmou E-Carbo. Ta nás informovala, že od ní naše palivo odebírají polské cementárny Nowiny a Warta ve středním Polsku a teplárny Gliwice a Siemianovice," informovala manažerka sdružení Alena Orlíková.

Vysvětlila, že v Polsku je pro tento projekt jednodušší legislativa, než v České republice a proto zřejmě většina paliva z ropných lagun skončí tam.

Fotogalerie

Výroba paliva z olejových zbytků na lagunách v OstravěVýroba paliva z olejových zbytků na lagunách v OstravěVýroba paliva z olejových zbytků na lagunách v OstravěSanace olejových lagun v Ostravě

„Stačí, aby energetické zdroje dodržovaly emisní limity. Sami si dělají technologické zkoušky. U nás je to složitější, protože odběratelé čekají na integrovaná povolení," řekla Alena Orlíková.

Z českých odběratelů mají podle ní o palivo zájem Elektrárna Dětmarovice, Energetika Třinec a také Energetika-Zlín. „Odhadujeme, že někdy v březnu, dubnu by mohli mít povolení," doplnila Orlíková.

Dosud odjelo do Polska asi čtyři tisíce tun ostravského paliva. „Nevozí se do Polska hned po výrobě. Skladujeme směs na lagunách, ke každé dodávce děláme analýzy, které jedou s palivem," vysvětlovala Orlíková.

Máte skluz, kritizoval Říman

Areál lagun dnes navštívil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který kritizoval, že sdružení nedodrželo harmonogram. Podle plánů totiž měla Čistá Ostrava už do konce roku ukončit zkušební výrobu a mít vyrobeno čtyřicet tisíc tun paliva.

Do dnešního dne je to jen asi dvanáct tisíc tun. Zkušební výroba potrvá až do února a až v dubnu, kdy by měl mí projekt veškerá povolení, začne výroba. „Mám z toho smíšené pocity. Nemuseli bychom tak stihnout termín sanace lagun, což je rok 2010," uvedl Říman.

Laguny bývalé rafinerie v Ostravě patří k největším starým ekologickým zátěžím v republice. Odpady z rafinerie se tam ukládaly od počátku minulého století, později se sem svážely staré motorové oleje z celého Československa.

Od devadesátých let se o likvidaci lagun hovoří, ale teprve loni začal odpad konečně mizet. Po roce 1989 areál zprivatizovala společnost Ostramo-Vlček, která se zavázala odpady zlikvidovat, avšak zkrachovala.

Nezajištěnou a okolí nebezpečnou skládku pak za korunu odkoupil zpátky stát.

Laguny Ostrama převzal státní podnik Diamo. Ten vypsal na sanaci lagun výběrové řízení a zakázku asi za čtyři miliardy korun vyhrálo právě sdružení Čistá Ostrava.

To se zavázalo zpracovat do roku 2010 asi dvě stě tisíc tun tekutých a pastovitých ropných odpadů, vyčistit pět set tisíc tun zeminy a znečištěnou vodu z dvanácti hektarů.

Podstatou projektu je technologie, která staré ropné odpady zavápní, vytěží a smícháním s uhlím vyrobí palivovou směs. Celkem mají z odpadu vyrobit asi čtyři sta čtyřicet tisíc tun paliva. Tu mohou využívat elektrárny a cementárny.

Loni na podzim začal zkušební provoz. Palivo měly odebírat domácí elektrárny, v první fázi Elektrárna Dětmarovice a Energetika Třinec. Ty však zatím stále nemají patřičná povolení ke spalování. Oproti původnímu záměru začala proto Čistá Ostrava vozit  vlaky tohoto paliva do Polska.

http://aktualne.centrum.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů