Pátek, 29. března 2024

Jihlava zvažuje mimořádnou dotaci na udržení ztrátového systému třídění odpadů

Jihlava zvažuje mimořádnou dotaci na udržení ztrátového systému třídění odpadů

JIHLAVA - Udělení mimořádné dotace 3,5 milionu korun na pokrytí ztrát, které začaly vznikat ve městě při třídění papíru a plastu kvůli odpadové krizi, zvažuje jihlavský magistrát.

"O dotaci nás požádalo vedení společnosti, která ve městě zpracovává třídění odpadů. Jde o velký problém, který by mohl ohrozit dlouho budovaný systém třídění odpadu ve městě. Udělení tak vysoké částky ale musí nejprve projít zastupitelstvem, které ale stihne problém projednat zřejmě nejdříve v dubnu," uvedl tiskový mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Podle mluvčího společnosti Služby města Jihlavy, která o dotaci zažádala, Martina Málka tvoří nyní ztráty společnosti vznikající tříděním odpadů, a to hlavně u papíru a plastů, tři sta tisíc korun měsíčně. "Do loňského listopadu, než se kvůli celosvětovému poklesu výroby navýšily ceny za likvidaci, peníze za prodej těchto surovin pokrývaly alespoň naše náklady na svoz. Teď už musíme naopak za odběr těchto odpadů sběrně sami platit. Na kilogram papíru je to 80 haléřů a na kilogram platu dvě koruny," popsal situaci Málek.

Málek dále upozornil na to, že sběrny přestaly vykupovat papír od podnikatelů, a tím ve městě roste potřeba nových kontejnerů na tříděný odpad a vyvstává problém, kam s odpadem v případě, že už ho přetížené sběrny odmítnou vykupovat. Zatímco loni v listopadu do nich Jihlavané uložili kolem 100 tun papíru, v prosinci to už bylo 150 tun. "Ve spolupráci s městem jsme počet kontejnerů ve městě posílili a nyní uvažuje o tom, že si půjčíme lis a sami budeme papír zpracovávat a skladovat," dodal Málek. Jedním z uvažovaných míst, kde by se desítky tun odpadu daly skladovat je podle něj bývalý vojenský areál Pístov u Jihlavy, kde společnost nyní skladuje například desítky stánků pro městské jarmarky.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů