Sobota, 20. dubna 2024

Firma EPS zřídí v Kunovicích kompostárnu a dekontaminační linku

Firma EPS zřídí v Kunovicích kompostárnu a dekontaminační linku
Společnost EPS z Kunovic na Uherskohradišťsku, která se zabývá především odstraňováním ekologických zátěží, chystá stavbu nové kompostárny a dekontaminační linky. Zařízení za zhruba 20 milionů korun chce firma začít stavět ještě letos, pokud se jí podaří získat státní dotaci. Dokončena by měla být v roce 2010. ČTK to dnes řekl jednatel firmy Miroslav Minařík.
    Kompostárnu s předpokládanou roční kapacitou zhruba 5000 tun a dekontaminační linku, která by měla za rok vyčistit až 3600 tun materiálu, chce firma zřídit přímo ve svém kunovickém areálu.
    "Dekontaminační plocha bude využívána zejména pro biologické odstranění znečištění zemin a stavebních sutí. Jedná se o jednu ze základních a dlouhodobých činností společnosti EPS, kterou provádí na území České republiky," řekl dnes ČTK Minařík. Možnost využít kompostárnu pak firma nabídne nejen svým klientům, ale i okolním obcím a městům.
    EPS ve svém areálu provozuje i jednu z prvních bioplynových stanic ve Zlínském kraji. Zařízení, které vyrábí elektrickou energii a teplo z kejdy a biologického odpadu po zemědělské výrobě, firma dokončila loni. "Budeme moci nabídnout zákazníkům komplexnější služby ve využití biologicky rozložitelných materiálů. Obě zařízení se mohou vhodně doplňovat," dodal jednatel.
    Společnost EPS, která vznikla v roce 2002, se zabývá především prováděním průzkumů znečištění půdy a vody a jejich sanaci. Působí také na Slovensku.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů