Pátek, 29. března 2024

Japonci těží zlato ze stok, na tunu odpadu připadají dva kilogramy zlata

Japonci těží zlato ze stok, na tunu odpadu připadají dva kilogramy zlata

Japonsko, které trpí nedostatkem přírodních surovin, našlo nový zdroj zlata. Zaměstnanci stanice, kde se zpracovávají splašky z prefektury Nagano, přišli na to, že z odpadků mohou vytěžit tolik zlata jako některé z nejlepších zlatých dolů na světě.

Číslo je neuvěřitelné a blíží se dvěma kilogramům na tunu spáleného odpadu. To je nesrovnatelně lepší výtěžnost, než mají nejlepší doly na světě.

Úředník z naganské prefektury potvrdil reportérům Reuters, že za vysoký obsah zlata ve splašcích zpracovávaných ve stanici Suwa zřejmě může vysoký počet továren, které v okolí zpracovávají právě tento kov.

Čistička splašků získává 1890 gramů zlata z tuny spáleného odpadu. To je mnohem více než nejlepší japonský zlatý důl, který získává z tuny rudy jen 20 až 40 gramů žlutého kovu.

Prefektura očekává, že si by touto "těžbou z odpadků" za minulý rok mohla vydělat 15 miliónů jenů (3,7 miliónu Kč) čistého zisku. "Kolik přesně vyděláme, bude záležet i na ceně zlata," dodal místní úředník.

Zdroj: Korzo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů