Čtvrtek, 28. března 2024

Za nelegální sklad v Nalžovicích uložil soud 2,5 roku vězení

Za nelegální sklad v Nalžovicích uložil soud 2,5 roku vězení
Podnikatel Petr Budil, který navozil téměř sedm desítek tun nebezpečných látek do někdejšího vepřína v Nalžovicích na Příbramsku, má strávit 2,5 roku ve vězení s ostrahou. Zároveň nesmí pět let podnikat v oboru. Rozhodl o tom dnes příbramský okresní soud. Vyučený chemik si ponechal lhůtu na případné odvolání. Novinářům později řekl, že se určitě odvolá ke krajskému soudu.
    V nelegálním skladu byly vedle nebezpečných chemikálií a jedů nalezeny i radioaktivní látky a výbušniny. Podnikatel byl proto odsouzen kvůli třem trestným činům - soud ho uznal vinným z nedovolené výroby a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečných látek, nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a nedovoleného ozbrojování.
    Budilovi, který u soudu neměl obhájce, hrozilo až pětileté vězení. Soudce Miloslav Boudník nakonec vyhověl návrhu žalobkyně, která požadovala stanovení trestu v polovině zákonné sazby. Přitěžující okolností byl Budilův trestní rejstřík, již dříve byl podmíněně odsouzen kvůli krádežím a zpronevěře.
    "S ohledem na rozsah těch látek, které tam byly uloženy, a na skutečnost, že obžalovaný spáchal tři trestné činy a byl v podmínce, tak uložení jiného trestu v podstatě nepřicházelo v úvahu," uvedl soudce. Poukázal na to, že Budil vystavil okolí skladu značnému riziku. "Nikdo si nedovede představit, co by se stalo v případě reakce těch chemických látek," poznamenal.
    Budil vinu nepopírá, dostal se prý do problémů s podnikáním. Materiál chtěl v Nalžovicích nabízet obchodníkům a zbytek zlikvidovat, což se ale nepodařilo. Myslel si, že dostane jen podmínku. "Když půjdu do vězení, tak je to konečná," prohlásil po vynesení rozsudku. Obává se prý hlavně toho, že kvůli pobytu ve vězení přijde o přítelkyni a syna.
    Státní zástupkyně Monika Sedláčková byla naopak s verdiktem spokojena. "Domnívám se, že společenská nebezpečnost tohoto trestného činu je velmi vysoká," uvedla. Rozsudek má podle ní i preventivní charakter.
    Budil chemikálie údajně získával ze škol, které se jich kvůli přísnější legislativě musely zbavovat. Začaly ho ale sužovat finanční problémy a nestačil si ani prodloužit povolení pro manipulaci s nebezpečnými látkami. V současnosti má majetek zatížen exekucí.
    Sanaci skladu zajistil Středočeský kraj, což stálo téměř 11 milionů korun. Hejtmanství bude náklady po Budilovi vymáhat. Experti odvezli z nalžovické skládky zhruba 2000 přepravních boxů s chemikáliemi. Z celkového množství 68 tun označili 58 tun látek za nebezpečné.
    Jan Kholl
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů