Pátek, 19. dubna 2024

Česko chce eurošrotovné

Česko chce eurošrotovné

- Vicepremiér Vondra navrhl, aby dotace na nové auto byly stejné v celé unii

- Různé formy podpory zavedlo už deset zemí

Česká vláda, která se ještě nedávno stavěla proti dotování nákupu nových aut, zvolna otáčí: nyní chce, aby šrotovné vyplácela celá Evropa - a aby bylo všude stejné.

"Značný počet zemí se vydal cestou takzvané šrotovací prémie. Bylo by žádoucí mít koordinovaný postup," řekl v Evropském parlamentu český vicepremiér Alexandr Vondra.

Příspěvky na nákup nového auta při likvidaci starého by podle návrhu měly financovat jednotlivé vlády i evropský rozpočet.

Vondra vyzval Evropskou komisi, aby plán na obnovu vozového parku připravila do konce března.

Automobilový průmysl, který v Evropě zaměstnává dvanáct milionů lidí, má kvůli finanční krizi vážné problémy. V Německu se v lednu meziročně prodalo o 14 procent aut méně, v Itálii se propadl trh o třetinu a ve Španělsku o 42 procent.

V Česku je podle odhadu Sdružení automobilového průmyslu propad asi dvacetiprocentní.

Šrotovné, kam se podíváš

"Šrotovací prémii" zavedlo už deset evropských zemí. V Německu dostane 2500 eur každý, kdo při nákupu nového auta odevzdá k recyklaci vůz starší devíti let. Francie za sešrotování deset let starého auta vyplácí tisíc až dva tisíce eur podle toho, jak ekologický bude vůz, který si člověk koupí. A Španělsko poskytuje na nákup auta bezúročnou půjčku pět tisíc eur.

V Česku se o šrotovném zatím jen diskutuje. Martin Jahn, člen Národní ekonomické rady vlády, navrhl příspěvek 25 tisíc korun. "Česko by k němu mělo přistoupit, zvlášť nyní, kdy ho zavedly i velké státy unie. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby šlo o evropsky koordinovaný postup," řekl HN Jahn.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman záměr podporuje. "Jestliže uznáme, že automobilový průmysl je u nás zasažený nejvíc, tak je to opatření, které našim automobilkám velmi pomůže," říká a dodává, že v zemích, kde příspěvek zavedli, začínají lidé auta kupovat.

V Německu ovšem zatím výsledky nejsou k dispozici, šrotovné se tam vyplácí teprve tři týdny. Vedení německé asociace automobilových prodejců (ZDK) nicméně očekává, že se díky šrotovnému prodá 200 tisíc aut.

Zda česká vláda prémii nakonec schválí, není jisté. Zásadně proti je ministr financí Miroslav Kalousek, který tvrdí, že jde o nákladný a neefektivní krok. A zdrženlivý je i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

"Pro naše automobilky je nejdůležitější vývoz. Šrotovné v jiných zemích je pro naši ekonomiku přínosnější než šrotovné u nás," řekl HN.

Vyplatí se to?

V Česku je registrováno 2,6 milionu aut starších deseti let. Kdyby se desetina majitelů rozhodla využít "Jahnovy" šrotovací prémie, stálo by to 6,5 miliardy korun. Na druhé straně by vzrostl prodej nových vozů a při průměrné ceně auta 250 tisíc korun by stát na DPH inkasoval 10,4 miliardy korun.

Výrobci automobilů tvrdí, že jim nejvíc škodí nejistota. "Všechny návrhy by se měly buď co nejdříve realizovat, nebo zavrhnout. Lidé jsou v nejistotě a nákupy odkládají," prohlašuje šéf Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Ministr financí Miroslav Kalousek loni v listopadu navrhl, že by si podnikatelé mohli odpočítat DPH u každého auta, které si koupí, tedy ne jen u nákladních jako dosud.

Trh zareagoval racionálně - prodej aut firmám v prosinci klesl na polovinu. Podniky přitom ročně kupují zhruba 50 tisíc osobních aut, což je asi 35 procent celého trhu.

"Podobný propad očekáváme i v lednu, podniky čekají na duben, kdy by měl odpočet DPH platit. A nyní začnou nákupy nových vozů odkládat i jednotlivci, kteří budou čekat na šrotovací prémii. Zprávy o pomoci automobilkám tak v současné době ještě prohlubují jejich krizi, protože brzdí prodej," uvedl Šípek.

Šrotovací prémie, které v minulých patnácti letech použila většina evropských států pro povzbuzení obnovy vozového parku, přispívají i ke zlepšení životního prostředí, tvrdí tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl.

"Nejúspěšnější byla italská kampaň v letech 1997 až 1998, během níž byly z provozu odstraněny dva miliony automobilů starších deseti let a průměrné stáří tamních vozů tak kleslo pod osm let. V Česku je průměrný věk osobních aut 13,8 roku. A čím je auto starší, tím více emituje škodlivin," uvedl Tunkl.

Francie takto v letech 1995 až 1996 omladila svůj vozový park o 1,1 milionu vozů. Pobídka se pohybovala mezi 762 až 1067 eury, minimální stáří vozu bylo stanoveno na pouhých osm let.

Rakušané letos dostanou při likvidaci auta staršího třinácti let příspěvek 1500 eur na nákup nového vozu. Třetinu příspěvku platí vláda, třetinu automobilky a třetinu vrakoviště.

V současné době poskytují šrotovací prémie například Nizozemsko, Portugalsko, Rumunsko, v Itálii se připravují.

AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR: Petr Vašek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů