Čtvrtek, 18. dubna 2024

OK Projekt dostal pokutu 300.000 Kč, neměl integrované povolení

OK Projekt dostal pokutu 300.000 Kč, neměl integrované povolení
Společnost OK Projekt z Českých Budějovic dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 300.000 korun za to, že ve Všemyslicích na Českobudějovicku provozovala zařízení na úpravu nebezpečných odpadů bez integrovaného povolení. Podle inspekce firma porušila zákon tím, že v říjnu a listopadu 2007 převzala neoprávněně do zařízení 1745 tun nebezpečných odpadů, informovala dnes ČTK mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová. Firma omyl přiznává, nesouhlasí ale s tím, že šlo o úmyslné pochybení. Zařízení prý nijak neohrozilo životní prostředí.
    Společnost se proti výši sankce odvolala, ministerstvo životního prostředí ale odvolání zamítlo. Rozhodnutí je tak pravomocné. "Při stanovení výše pokuty inspekce zohlednila především množství neoprávněně převzatých odpadů do zařízení ve sledovaném období. Dalším zásadním aspektem bylo, že se jedná o typ zařízení mající finanční prospěch právě z převzetí nebezpečných odpadů," uvedla mluvčí.
    OK Projekt podle jednatele Jana Křepelky pochybení přiznává, nicméně zdůrazňuje, že provoz zařízení nijak neohrozil životní prostředí. Firma požádala o povolení v květnu 2007 a rozhodnutí od krajského úřadu obdržela 1. listopadu. Shodou okolností v době, kdy končilo původní povolení a nové teprve nabývalo právní moci. Odvolání firma podala hlavně kvůli výši pokuty, jež údajně vycházela z nesprávného výpočtu. Společnost totiž podle Křepelky převzala odpad k dalšímu zpracování a jen asi za sedm procent ceny, za kterou se podobný materiál ukládá na skládce nebezpečného odpadu.
    "Potvrzení pokuty s ohledem na porušení zákona akceptujeme. Mrzí nás ale, že jsme posuzováni sankcí ve stejné výši jako ti, kteří zákon cynicky ignorovali. Jsme tímto frustrováni a odvolávat se dále nebudeme," uvedl Křepelka.
    Zákon o integrované prevenci platí od ledna 2003. Mezi jeho základní principy patří používání méně škodlivých látek pro životní prostředí a zároveň zavedení šetrnějších výrobních postupů a technologií. Všichni provozovatelé zařízení uvedených v zákoně musí mít už od 30. října 2007 platné integrované povolení, které vydávají krajské úřady.
    "Po 30. říjnu 2008 bylo v celé ČR vytipováno 79 subjektů, které provozují zařízení bez integrovaného povolení. V průběhu roku 2008 ČIŽP provedla ve všech vytipovaných zařízeních kontroly a bylo zjištěno, že v 71 případech bylo podezření oprávněné," uvedla ředitelka inspekce Eva Tylová. Na jihu Čech se inspekce zaměřila na osm firem. U všech zjistili inspektoři porušení zákona a uložili pokutu v celkové výši přes půl milionu korun.
    V celé republice evidovali inspektoři koncem roku 72 správních řízení, uložili 64 pokut, z toho 42 pravomocných ve výši 9,4 milionu korun.
    V kontrolách bude ČIŽP pokračovat i letos. Stále je totiž v provozu řada zařízení, která nemají zákonné povolení. Výše sankce bude záviset na typu zařízení a míře jeho negativního vlivu na životní prostředí, dodala mluvčí.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů