Čtvrtek, 28. března 2024

Svoz bioodpadu se v Chebu daří

Svoz bioodpadu se v Chebu daří
V počátcích se ho v Chebu posbíralo 228 tun a vloni již na 600 tun. "Začínalo se zkušebně roku 2005 v Hájích a postupně byla tato služba rozšířena na rodinné domy po celém Chebu. Pro občany je zadarmo s tím, že kdo by do určené nádoby házel i to, co nemá, tak mu ji sebereme. Ještě se to nestalo," kvituje Martin Dvořák z oddělení komunálního hospodářství Městského úřadu Cheb.

"Čistota je nyní téměř 100procentní. Když jsme však zprvu zkoušeli kontejnery na BIO i na sídlišti, do kompostárny jsme nevyvezli nic. V příslušných kontejnerech se totiž nacházelo vše, jen ne BIO odpady. Proto jsme s nabídkou této služby na sídlišti po půlroce skončili."

BIO odpad mohou třídit občané, kteří mají možnost umístit BIO popelnici na svůj, uzavřený pozemek. Do BIO popelnice patří odpad z údržby zeleně, kuchyňský odpad (kromě odpadu živočišného původu), shnilé ovoce a zelenina, tedy odpad, který lze kompostovat na kompostárně v Chocovicích. Jednorázové pleny do BIO odpadu nepatří.

V roce 2005 jsme po Chebu měli rozmístěno 293 BIO nádob (celkem v nich občané nashromáždili 228 tun BIO odpadu), následující rok 428 nádob (387 tun), předloni 550 nádob (539 tun) a v roce 2008 již 670 nádob (600 tun). Služba vloni přišla město Cheb na 600 tisíc korun. BIO odpad se v Chebu sváží v období do konce dubna 1x za 14 dní vždy v pátek (nejbližší termín je 6. února), v období do konce října pak 1x týdně.

Mgr. Martina Kuželová tisková mluvčí Městský úřad Cheb
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů