Čtvrtek, 28. března 2024

Na Frýdlantsku opět hoří nelegálně dovezený německý odpad

Na Frýdlantsku opět hoří nelegálně dovezený německý odpad

Podle Inspekce životního prostředí je v regionu na 3062 tun plastů a 5375 nelegálně skládkovaného textilu.

Ve Frýdlantském výběžku hoří nelegální skládka německého textilu. Požár objektu o rozloze zhruba 50 krát 30 metrů v Boleslavi u Černous byl na operační středisko nahlášen v sobotu krátce po 21:00. Požár se ještě v noci podařilo lokalizovat, odpad však stále doutná a hasiči na místo dohlížejí. Během dopoledne se rozhodne, co dál, řekl operační důstojník libereckých hasičů. Škody zřejmě budou minimální stejně jako při jiných podobných požárech.

Příčiny požáru zatím nejsou jasné. "Nelze vyloučit nedbalost, ale víc se přikláním k úmyslnému zapálení," řekl vyšetřovatel hasičů Radek Míka. Nasvědčuje tomu podle něho hlavně rychlost a síla požáru. Oheň podle něho zničil střechu objektu a železná vrata doslova rozžhavil do ruda. "V noci jsme se dohodli, že bude nejlepší nechat sklad kontrolovaně vyhořet," poznamenal vyšetřovatel. Objekt, v němž hoří, stojí podle něho osamoceně, a tak nehrozí, že by se oheň rozšířil.

Není to poprvé co na Frýdlantsku textilní odpad hoří. Podobných nelegálních skladů je ve výběžku hned několik - v nedaleké Bulovce, Frýdlantu nebo Dolní Řasnici, kde hasiči likvidovali požár textilu naposledy v červenci 2007. Tehdy také někdo odpad úmyslně zapálil, aby se ho zbavil. Podobná bude podle starosty Černous Josefa Konkuse příčina i tentokrát. "Čekal jsem to, jen jsem nevěděl, kdy to přijde," poznamenal.

Na skládky na Frýdlantsku upozornili obyvatelé již v roce 2005. Nelegální skládky německého odpadu objevili inspektoři životního prostředí na několika místech a celkem v regionu našli 3062 tun plastů a 5375 tun textilu většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů