Pátek, 29. března 2024

Hospodaření s elektroodpady zůstane beze změn, rozhodl soud

Hospodaření s elektroodpady zůstane beze změn, rozhodl soud
Hospodaření s elektrošrotem a starými spotřebiči v Česku zůstane beze změn. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení vyhlášky o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady. Vyhláška podle navrhovatelů z řad ČSSD brání svobodnému podnikání. Soudce zpravodaj Pavel Rychetský nyní čte odůvodnění nálezu. Soud nebyl jednotný, někteří soudci zaujali odlišná stanoviska.

Sporným bodem vyhlášky je tvorba takzvaných kolektivních systémů na sběr elektrospotřebičů. Prostřednictvím systémů výrobci a dovozci zajišťují a financují povinný zpětný odběr elektrošrotu. Pro odběr spotřebičů uvedených na trh po roce 2005 mohou výrobci a dovozci vytvářet různé individuální i kolektivní systémy, které pak fungují vedle sebe. Pro starší výrobky, které se na trh dostaly před 13. srpnem 2005, je ale podle vyhlášky nutné zřídit jen jeden kolektivní systém v každé typové skupině spotřebičů.

Například zpětný odběr historických velkých domácích spotřebičů tak zastřešuje pouze společnost Asekol, u osvětlovacích mechanismů má stejné postavení firma Ekolamp, u lékařských přístrojů firma Rema. Podle ústavní stížnosti je omezení na jediný kolektivní systém v každém segmentu chybou.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů