Čtvrtek, 28. března 2024

Řešením krize odpadů má být samostatnost EU v jejich zpracování

Řešením krize odpadů má být samostatnost EU v jejich zpracování

Praha - Řešením současné odpadové krize v EU má být zvýšení soběstačnosti unie ve zpracování vlastního odpadu. Státy by toho měly docílit zejména vyhledáváním nových trhů pro druhotné suroviny, zabezpečením kapacit pro jejich zpracování a daňovými úlevami zaměřenými na podporu trhu s recykláty. Uvedené závěry vyplynuly z dnešního setkání zástupců ministerstev životního prostředí členských států EU v Praze.

Závěry budou podkladem pro jednání na Radě EU pro životní prostředí, která se bude konat 2. března v Bruselu, řekla novinářům Veronika Hunt Šafránková z ministerstva životního prostředí.

"Krize na trhu druhotných surovin je důsledek celosvětové ekonomické krize. Papír, plast, sklo a železo jsou velmi důležité druhotné suroviny, které mohou být použity jako náhrada primárních surovinových zdrojů, a tím významně chránit životní prostředí," sdělila Šafránková.

Jednotlivé státy EU dále navrhly, aby Evropské komise připravila podrobnou aktuální analýzu toků druhotných surovin a kapacit zařízení pro jejich zpracování a využití v EU.

Ministerstvo životního prostředí ČR navrhlo řadu opatření na podporu recyklace jako součást protikrizového balíčku české vlády. Tato opatření by měla snížit závislost ČR na dovozu primárních surovin, pomoci rozšířit pracovní příležitosti v recyklačním průmyslu a současně omezit znečištění životního prostředí, uvedla Šafránková.

Tomáš Tománek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů