Středa, 24. dubna 2024

Česku hrozí arbitráž za spalovnu, Švýcaři chtějí 710 milionů

Česku hrozí arbitráž za spalovnu, Švýcaři chtějí 710 milionů

České republice údajně hrozí nová arbitráž. Švýcarská společnost Konsortium Oeconomismus chce 710 milionů korun kvůli půjčce na nerealizovaný projekt spalovny v Mladé Boleslavi. Píše o tom server iDnes.cz s tím, že společnost, která měla spalovnu stavět, zkrachovala. Ministerstvo financí ovšem tento požadavek zásadně odmítá.

"Údajná škoda měla podle Radka Šnábla z ministerstva financí švýcarské firmě vzniknout v roce 1999 kvůli smlouvě o půjčce. Pavel Traista, který má švýcarské občanství a je zástupcem věřitelů, půjčil peníze společnosti Eco Gaia, která chtěla v Mladé Boleslavi spalovnu postavit. Záměr však padl a společnost zkrachovala," napsal server iDnes.cz.

Společnost Eco Gaia úvěr nesplácela. Podle Švýcarů smlouva obsahuje ustanovení, v němž dlužník prohlašuje, že mu byla Státním fondem životního prostředí ČR poskytnuta garance. "Česká republika nebyla vůbec smluvní stranou této smlouvy o půjčce," uvedl Šnábl. Podle něj je navíc garance pravomocným soudním rozhodnutím už zrušená, a to dokonce tři měsíce před uzavřením smlouvy o půjčce, napsal server iDnes.cz.

České republice hrozí i další arbitráže. Georg Nepolsky, Čech s německým občanstvím, žádá podle MfD za zmařenou investici 1,24 miliardy korun a společnost Edbusy podle serveru iHNed.cz požaduje odškodnění 1,7 miliardy korun kvůli průtahům vyšetřování podezření, že podváděla klienty. Německá realitní společnost ECE Projektmanagement pak po Česku chce téměř jednu miliardu korun jako odškodné za průtahy ve stavebním řízení při přípravě jejího obchodního centra v Liberci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů